Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

szantog.com Szopat az Apple keményen

2009.05.07. 12:08 eszpee
Shared by eszpee

Fejlesszen iPhonera Ön!

Szopat az Apple keményen

Már írtam róla, hogy mekkora szívás volt az iPhone Developer Program-hoz csatlakozni, de az igazi szopó csak ezután jött. Az egész lényege a DJ Player alkalmazás, miatta tanultam ki az iPhone fejlesztés csínját-bínját és miatta csinálom az egész cécót. Startupok figyelem: iPhone-ra fejleszteni nem biztos, hogy megéri!

Szopat az Apple keményen

Mielőtt elkezdtem volna fejleszteni, természetesen jól megnéztem, hogy nem tartalmaz-e olyan komponenst, amely sérti valamelyik idióta Apple szabályt. Mindegyik funkcionalitása megtalálható több App Store-os szoftverben is, ezért úgy gondoltam, hogy oké lesz.

Nem konzisztens

Ez volt az első hibám. Szabály: attól, hogy van már ugyanolyan funkcionalitás valamelyik App Store-os programban még nem biztos, hogy nálad is elfogadják. Az elfogadási eljárás nem konzisztens!

Ikon

Január 30-án küldtem be az alkalmazást, február 4-én megérkezett az első elutasítás: az alkalmazás ikonja hasonlít az iPod-ra. (Az ikon egy iPod-ra ültetett fejhallgató volt.) Nem lehet semmilyen Apple-s termékre hasonlító ikonod vagy képed az alkalmazásodon belül!

Olvastam olyan történetet, hogy egy alkalmazás súgójában a magyarázó képen egy iPhone volt látható "rázás" (shake) közben (rázni kellett valami funkcióhoz). Elutasították, mert az iPhone ugye Apple védett ügy... Úgyhogy rajzolniuk kellett egy iPhone-ra nem hasonlító eszközt, jó vicc. Persze mivel nem konzisztens az ügy más appokban simán vannak védett képek.

Béta

Február 4. után jött a nagy semmi, ezért beküldtem az alkalmazást más néven is. Erre jött 21-én a következő elutasítás, hogy távolítsam el a "béta" szót a leírásból, mert nem lehet benne semmilyen utalás arra, hogy béta állapotú lenne. Igenám, de én azt írtam, hogy "...a béta tesztet profi DJ-k végezték...", ami nem azt jelenti, hogy a szoftver még mindig béta lenne ugyebár.

Erica Sadun-nak volt egy hasonló története, ő egy olyan ingyenes alkalmazást készített, ami a béta teszt folyamán segítette a fejlesztőt. Az övét is eldobták... de úgy már elfogadták, ha azt írta, hogy "ez az alkalmazás a KISZERKESZTVE folyamatban segít". Gigalol, utána pár nappal írt neki az Apple, hogy ez mégiscsak hülyén néz ki, használhatja a béta szót... De csak ő, Te nem!

Egy körben?

Utána jött a következő semmi, beküldtem egy harmadik néven a DJ Player-t, azt február 27-én utasították el, mert az "organize" ikont használtam a tracklist-hez való visszatéréshez (a képe pont passzolt hozzá).

Persze gondolhatnád, hogy a fenti problémákat egyetlen körben is leírhatták volna, de nem: ahogy beleakadnak valami ügybe dobják vissza az alkalmazásodat. Sőt, ekkor nem veszik figyelembe az esetleges korábbi elutasításokat, szóval visszatérnetnek bármilyen hülyeségre.

Ez igaz egy esetleges frissítés beküldésekor is! Simán találhatnak valamit, amit még az elfogadáskor nem vettek észre és egyébként hónapok óta benne van az alkalmazásodban. Szóval frissíteni is rizikós...

Fekete lyuk

Február 27. után jött a nagy fekete lyuk, jegelték a DJ Player-t. Ez azt jelenti, hogy nem utasítják el, de nem is engedélyezik. Ilyenkor gyakorlatilag senkit nem tudsz elérni, a hivatalos e-mail címek, bugreporter és telefonszámok semmit sem érnek, nem érkezik válasz, az App Review Team még belsős Apple munkatársak által sem elérhető!

Az App Review Team e-mail címéről "robot" válaszok érkeznek (bármit kérdezel ugyanaz a válasz, egy kivonat bizonyos fejlesztői szabályokról), a telefonos Apple Developer Connection pedig nem tud segíteni, csak egy belsős várakozási sorba teszik a kérésedet. Ezt a kérést kétszer lehet "nyomatékosítani" (escalation), ekkor magasabb prioritásba teszik, de nálam 6 hét alatt sem érkezett válasz. Az ADC arra jó, hogy beszélj egy kedves ügyintézővel, aki az ég egy adta világon semmit sem tud tenni semmilyen ügyben.

Olvastam olyan fejlesztőről, akinek az alkalmazását végül 6 hónap után fogadták el, de több az olyan, akinél örökre jegelnek. Ez akkor is lehetséges, ha valamelyik Apple haver cég hasonlót fejleszt és ilyenkor megváratják a tiedét addig, amíg az el nem készül és sikeres nem lesz. Utána pedig hiába kiabálsz, hogy dehát a tiéd előbb kész volt.

iTunes Library Access

Május 7-én zárult le a fekete lyuk, elutasították az alkalmazásom, mert zenefeltöltés van benne (az iTunes library-t nem érhetik el az appok). Persze beküldtem ismét azzal a megjegyzéssel, hogy nem egy DJ app van már a Store-ban ilyen funkcionalitással, de nincsenek illúzióim.

Elárulok valamit, pedig az NDA miatt nem tehetném, de konkrétan leszarom: a 3.0-s verzióban bejelentett iTunes Library Access egy nagy kamu, ezt a problémát (sem) fogja megoldani. Az iTunes Library Access lehetővé teszi a listázást, trackválasztást, de az alkalmazás nem férhet hozzá magához az audiofájlhoz.

Annyit tehet mindössze, hogy "megkéri" a beépített lejátszót a zene lejátszására, de saját feldolgozás nem lehetséges. Pedig milyen sok zeneapp készítő szeme csillant fel... Már a bejelentés másnapján tele volt a belsős fejlesztői fórum azzal, hogy ez így használhatatlan lesz.

Nem fizet

A napokban pattant ki a TechCrunch-on egy másik sztori, miszerint a már bent lévő alkalmazásoknak sem fizet úgy az Apple (45 napon belül), ahogy kéne. Érdemes elolvasni a hozzászólásokat: nem egy-két dollárral tartoznak, hanem több ezerrel.

Van olyan fejlesztő, aki január óta egy buznyákot sem kapott és jóval 10e dollár fölött tartoznak neki. Természetesen itt sincs igazi kontakt lehetőség, hiába írnak és telefonálnak a megadott helyekre, az Apple szokás szerint baszik válaszolni.

Nagyok

Megkerestem a problémámmal a magyar Apple vezetőjét, Majoros Miklóst is, aki szinte azonnal válaszolt. Sajnos előre látható volt, hogy nem tud segíteni, de egy próbát megért a dolog.

Nagy vagy ismert cégeknek, fejlesztőknek persze nincsenek ilyen problémáik, ők belsős Apple kontakttal pár órán belül mindent meg tudnak oldani, rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

Példának ott a Skype alkalmazás megjelenése, ami a felhasználók nagy része számára egyszerűen nem működött és tele volt bug-gal, át sem mehetett volna az elfogadási folyamaton. Volt is belőle forró thread a belsős fejlesztői fórumon. Nálunk a Ustream csapata rendelkezik ilyen értékes kapcsolattal, meg is próbáltam "venni", de nem adják ki, féltik a saját pozíciót, teljes joggal.

Startup?

Ezek alapján a StartUP konferencián azt tanácsoltam, hogy iPhone-os fejlesztésben bízni nagyon rizikós. Összefoglalva:

  • Bekerülni a Developer Programba Magyarországról macerás, de kivitelezhető.
  • Egy alkalmazás nem biztos, hogy bejut az App Store-ba még akkor sem, ha más alkalmazások ugyanolyan funkcionalitást tartalmaznak.
  • Ha mégis bekerül és vannak eladások, akkor sem biztos, hogy kifizetnek.
  • Az Apple nem válaszol szinte semmire, elérhetetlen.
  • Az App Review Team a legjobban őrzött részleg, a döntései szubjektívek és nem konzisztensek.
  • A nagy és/vagy haverka cégek előnyben vannak, velük sosem fogsz tudni versenyezni, mert lejegelnek.

Ne higyjetek a fejlesztői sikersztoriknak (például Steve Demeter, Smule), azok csak a marketing miatt léteznek. A saját sikerhez sok türelem, kemény munka és óriási szerencse kell.

Nincs versenytárs

A velem történt eset a jéghegy csúcsa, olyan hülyeségekről lehet olvasni mindenfelé, hogy csak na. Nem véletlen, hogy még a belsős fórum is Google Android sóhajtásokkal van tele. Sajnos azonban még a legújabb 1.5 béta változat is harmatgyenge az iPhone SDK-hoz képest. Bártházi kollégával már megállapítottuk, hogy API-k terén a Google válságban van, az Android még mindig béna, az OpenSocial meg pláne.

Az Apple termékek nagyon jók, az iPhone SDK remek, de a fejlesztőkkel nagyon-nagyon kibasznak és ennek az eredménye a sok rossz minőségű iPhone szoftver. A Pinch Media felmérése szerint a feltelepített iPhone alkalmazások mindössze 1%-át használják egynél többször. Nem véletlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr581107886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása