Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Smartphones

2009.01.21. 09:50 plastik media eszpee
Shared by eszpee
"Én az Apple zárt eko-rendszerétől kezdek hülyét kapni. Utálom, hogy nem csinálhatok meg bármit a telefonommal, amit szeretnék. Jailbreakelni kell. Bluetooth nincs, SMS-t nem tudok copypastelni, nem tudok benne keresni. Szép szép mérföldkő volt ez 2007-2008-ban, de mindig is vártam az új srácot a blokkban, aki odaáll és azt mondja:
“Oké, öcsisajt, de a verseny az verseny. És most én következem.” (ezen a ponton az iFart-ról bejátszott wav)" - Józsi, bazmeg, végetértek a mézeshetek?!

Az iPhone ősmodelljét 2007. június 29-én hozta forgalomba az Apple. Az azóta eltelt kb. 580 nap alatt perdült, fordult néhányat az okostelefon világ. Először is az Apple eszköze miatt, ami annak idején, a bejelentés pillanatában egy készüléknek látszott a jövőből. A pörgés viszont nem állhat meg, a gadget shownak mennie kell.

Jelen írásunkban nem célunk egy teljes okostelefon piac elemzés és összehasonlítás, de annyit mondhatunk, hogy az Apple-nek nem volt érdemi kihívója, amitől megőrültek volna az emberek. Legalábbis ha azt a kérdést tesszük fel, hogy “mit vehetnék szifon helyett?” nincs megnyugtató válasz (Nokia E71? RIM Bold? Android HTC Dream G1?). Most viszont úgy tűnik, hogy valami mégis megmozdult.

Ki emlékszik erre a névre, hogy Palm? Palm Pilot 1997-ben, az igen. Mennyire fantasztikus volt még az eszköz, lehetett vele firkálni a stylusszal, emlékszem én is akartam magamnak beszerezni egy PDA bűvszót. Telt-múlt az idő és a Palm dobott még egy jót, a Treo sorozattal, amivel a összekötötték a PDA funkcionalitást a telefonéval. (Ezt egyébként a Palm alapító ősattyai által csinált cég, a Handspring készítette, akiket visszacsatoltak a Palmhoz később.)

Az idő haladtával viszont a Palm elkezdett a csőd felé konvergálni, a golyóikat billiárddákózta a háttérben a RIM a BlackBerry-jével és így tovább: olyan ostobaságokat műveltek, mint hogy összefeküdtek a Hájas Kopasszal (Ballmer) és Windows Mobile-t raktak a Treo-ra. 2006-ot írunk. Szépen, de lassan rá kellett jönniük, hogy az az irány nem az az irány lesz, amerre ők haladni akarnak. Windows mobile-t telepíteni hardver eszközökre az ázsiaiak találmánya, nem az övék. Ők mobil innovátorok, nem licenc-huszárok. (Nem mindegy, hogy a licenc melyik oldalán állunk, ugye.)

A Palm 2007-ben felvette magához Jon Rubinsteint, az Apple egyik hardverért felelős kulcs emberét. Rubinstein annak idején 1990-ben a HP-tól ment gyakorlatilag át a NeXT-hez Steve Jobs hívására, hogy aztán kis kitérő után visszatérhessen az akkoriban haldokló Apple-höz 1997-ben, mint senior vice president és az eszközök gyártásáért felelős igazgató.

Steve-ék odamentek 1997-ben és gyakorlatilag minden Apple terméket kikukáztak. Kettő laptop és kettő desktop PC maradt. Aztán nekiálltak megcsinálni a Mac OSX-et.

Rubinstein csinált például terméket Steve kérésére az Apple “Digital Hub” stratégiájához, ebből lett az iPod, de az eredeti iMac G3 hardverben is jelentősen közreműködött. A fáma szerint Rubinstein ötlötte ki, hogy kis méretű merevlemezt kell beépíteni az iPodba, viszont akkor meg kellett oldaniuk, hogy a lemezek forgatását elbírja a viszonylag kis kapacitásu akksi.

Rubinstein aztán eljött az Apple-től és a Palmnál landolt executive directorként. Volt átugrása mögött némi meggyőző erő is: egyfelől a Palm kompetens akar maradni azon a piacon, ami a vérében van — ez olykor fontosabb minden shareholder érdeknél. Másfelől ugyanebben az évben a Palm az Elevation Partners privát befektető cégtől bevont 325 millió dollárt a részvényei negyedéért. Rubinsteinnel az élen tehát visszavonultak főzni, aztán eljött 2009 januárja és bejelentették a Palm Pre-t a las vegasi CES szakmai kütyü konferencián és expón.

A Pre-t szét is lehet húzni, akkor kijön belőle egy QWERTY (amerikaiul ejtsd: kordhí) billentyűzet:

Mégis, mitől izgalmas a Pre? Kütyüket ugyanis minden héten bemutat valami szerencsétlen ámokfutó a piacon, ilyen burgonya-formájút is láttunk már, ha máshol nem, a Nokiánál annak idején. Az első és legfontosabb, ami már következik a fentiekből: a Palm stratégiát váltott. Átszerveztek, kirúgtak, bevontak. Elérkeztek a mélypontra úgy pénzügyileg, mint erkölcsileg. Most pedig megpróbálják mégegyszer Rubinstein irányításával.

A Palm (jelentése ugye: tenyér) világ életében mobil eszközöket gyártott. Ők fogalmazták meg, hogy a mobil eszköz a DNS-ükben van. Ezért vannak, ezzel foglalkoznak. Ha ők mobilt csinálnak, akkor olyat csinálnak, mint a többiek nem: van kompetenciájuk.

Ennek az első belépő darabja a Pre (érted: pre), de erre épülve egy sor másik eszköz is a csőben van már. A Palm operációs rendszerét annak idején nem arra tervezték, mint ahova eljutott ez a piac. Ezért most kidobták az egészet és Linux alapú operációs rendszert fabrikáltak webOS néven (nem nyílt forráskódú, csak tartalmaz komponenseket!). A böngésző komponenseket például az amúgy igen frankó böngészőből, a nyílt forráskódú Webkitből vették át.

A Pre teljes mértékben érintőképernyős, mint az iPhone, sőt, még a képernyő alatti részen is érzékel figurákat. Óhatatlan az összehasonlítás a kettő közt, pedig ez csak verseny, semmi más. A kijelzője kisebb, mint az iPhone-é, viszont ugyanannyi rajta a pixel: 320×480.

A piacon elsőként kábel nélkül tölt: elég csak odaragasztani a dokkolóhoz és máris charge-ol. A technológiának a neve “Touchstone”. Van benne 3 megapixeles kamera, vaku, 8 giga memória. Fut rajta a Flash (ami az iPhone-on egyhamar nem fog egy döntés miatt), tud copy-pastelni, tud MMS-t küldeni és fogadni, nyitva van rajta a bluetooth adatkommunikációs réteg, ha bedugjuk USB-n mass storage-nak látszik, és gond nélkül futtat egyszerre 15-20 alkalmazást. iTunes helyett Amazonról lehet rajta DRM-free zenéket vásárolni. Van benne GPS, ami mutatja az irányt. Cserélhetjük benne az elemet.

Tejesen újragondolták a felületet (Rich Dellinger dolgozott az interface-en), az alapvető metafóra a kártya: ennek segítségével tudunk alkalmazások között váltani, őket kilőni, vagy újraindítani. Olyasmi kinézetre, mint az iPhone Safari egyszerre megnyitott ablakai, de itt a rendszer integráns részét képezik.

Azonnal keres: ha elkezdünk gépelni valamit, először lokálban végigpörgeti a memóriát. Ha megjegyzésben van beírva az, hogy “ablakszerelő”, akkor az is kijön. Ha tovább gépelünk és nincs match, akkor jön a triumvirátus: google, google maps, wikipedia. ZÉRÓ gombnyomással előhoztuk ezt, és ha belegondolunk mennyire igaz: gépelni akarok és eredményt látni. Le se akarom tojni, hol vagyok. SAP-ben van ilyen, hogy kimegyek, bemegyek, átkattintok, beírok ide valamit, elmentem, leokézom, másik tranzakcióban lepörgetek, belemegyek a tábla nézetbe, oda beírok valamit, felhívok egy telefonszámot, bemorzekódozom, elfaxolom a DLL-nek, utána pedig kiköp egy eredményt. Itt meg csak elkezdek beírni egy argumentumot.

Újragondolták azt is, hogy az emberek hogyan akarják használni a telefonjukat. Mindenkinek száz accountja van manapság, ezeket nagyrészt egymás közti kommunikációra használjuk, Facebook, Twitter, SMS, MMS, Gtalk — ezeket mind összehozza a Pre. Személyek vannak, minden személynek “kisezer” magára aggatott szolgáltatás azonosítója, minket meg egy dolog érdekel: nyomni a vattát. Ha elmegy Gtalkról, akkor SMS-ben folytathatjuk az írást, ha válaszol nekünk, akkor a conversation nézetben kapjuk meg a választ gyakorlatilag úgy, hogy nem is tudjuk mi a közvetítő közeg.

A Pre gyors. A weblapok görgetése vizuálisan sokkal jobb, mint az iPhone-é. A demó videók alapján nem látni olyat, hogy görgetünk és sakktábla az alapja, aztán gondolkodik és kirajzolja. Kis apróság, de fontos a nörd-faktornak.

Ügyeltek arra is, hogy a bejövő üzenetek, emlékeztetők, akármik ne rontsák el a felhasználói élményt: ha éppen gépelek valamit a jegyzetfüzetbe, akkor a bejövő SMS (és IM) nem a képernyő közepén ugrik fel szifon módra, hanem diszkréten alul growl-ozik. Nem kicsit frankó. Természetesen ezek az üzenetek bármikor előhívhatók és fókusz alá vehetők logból.

Az egyetlen dolog, amiben a szifon specifikáció szerint erősebb, az az App Store. Nemrég volt sajtó, hogy letöltötték az 500 milliomodik alkalmazást is az App Store-ból. A Pre mögött egyelőre nincs ilyen, sőt, SDK sincs. Az állítás az, hogy weblapkészítő frameworkkel lehet rá fejleszteni (ezt olyasminek tudom elképzelni, mint a Mac OSX Dashboardját). Meglátjuk.

Őszintén szólva engem minden szempontból meggyőzött, még az App Store sem érdekel igazán. A Pre-re még fél évet várnunk kell, de meg fog jönni és ki fog derülni, mi van a zsákban.

Én az Apple zárt eko-rendszerétől kezdek hülyét kapni. Utálom, hogy nem csinálhatok meg bármit a telefonommal, amit szeretnék. Jailbreakelni kell. Bluetooth nincs, SMS-t nem tudok copypastelni, nem tudok benne keresni. Szép szép mérföldkő volt ez 2007-2008-ban, de mindig is vártam az új srácot a blokkban, aki odaáll és azt mondja:

“Oké, öcsisajt, de a verseny az verseny. És most én következem.” (ezen a ponton az iFart-ról bejátszott wav)

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr54892719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása