Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Webes puritanizmus felé haladunk

2009.04.22. 17:24 bpcity feed eszpee
Shared by eszpee
a fotós párhuzam érdekes gondolat, de a twitpic szerintem azért már túl célalkalmazás ahhoz, hogy álljon az analógia.

Az van, hogy kezdetben a blogolás mint olyan, azért szippantott be sok embert, mert teljesen kötetlen formában, stílusban, méretben lehetett “önkifejezni”, mindezt ingyen és úgy, hogy az egész világon bárki láthatja.

Nem volt hierarchia, mindenki blogolt, kötetlenül.

Mostanra úgy érzem, hogy a fent említett webes önkifejezés új, puritánabb eszközöket kapott, amik persze gyorsabbak, könnyebbek, egyszerűbbek.

Maradjunk például a blogolásnál.

A blog az elmúlt 2 évben 2 konkurenciát is kapott. Az egyik a twitter (tehát a mikroblog). Nem szentelek külön blogposztot egy érdekesebb linknek. Egyetlen gondolatnak. Egy megállapításnak. Egy helyzetkomikumnak.

Mert mire elolvassák elmúlik, nem lesz érdekes. Erre a twitter tökéletes. Többen látják egyszerre, azonnal.

A másik konkurens a tumblr. A tumblr-en nincs folyamatos figyelem és nem is mikroblogolásra hanem inkább tartalom-újramegosztásra szolgál. Remek példa rá a kiragad blog. Szájmon szövegkörnyezetből ragad ki érdekes/vicces/szánalmas dolgokat, és a tumblr ügyes egygombos szerkesztőjével újra megosztja, 1 db linkkel.

Ha találok egy érdekes képet/cikket/szöveget/linket amit csak úgy, avagy rövid kommentárral továbbosztanék egy saját csatornán keresztül, akkor a tumblr-nél nincs erre egyszerűbb megoldás. 1 klikk, megpróbálja kitalálni, hogy mit akarok csinálni a kijelölt tartalommal és még egy klikkre már posztol is.

Összefoglalva, a blogbejegyzés ma már inkább “publikáció”, egy sokkal komplettebb anyag, mint egy odavetett gondolat avagy egy érdekenek jelölt link. Egy blogbejegyzésnek szólnia kell valamiről, kereknek kell lennie. 2009-ben más sok idő megírni - én legalábbis úgy érzem. Ezért is posztolok kevesebbet a bpcity-re, és ezért vagyok aktívabb twitteren, és tumblr-en.

Lábjegyzet, de saját érintettség okán nem tudom kihagyni. Ugyanez történik a fotómegosztással is, a piacon lévő fotómegosztók - köztük az Indafotóval - teljes körű megoldást igyekeznek adni arra nézve, hogy az emberek a képeiket rendszerezhessék, kereshessék több szempont szerint, tárolhassák több méretben, kommentálhassák, kedvencelhessék, stb.

Ezzel szemben az egyre növekvő népszerűségű twitpic semmi mást nem tud, csak fogadni a képet és twitterre, rövid kommenttel beküldeni. Sokaknak ez is elég, itt voltam, ezt láttam, sőt, ezt látom most, a mobilommal éppen.

Ezeknek a trendeknek kénytelenek leszünk utánamenni, aki nem teszi, az kimarad egy körből.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr761080380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása