Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Sonka

2009.03.22. 10:25 Beszerző eszpee
Shared by eszpee
A cikk nem ír róla, de a jamón ibéricok királya a bellota - ezt szabadon, makkos erdőkben tartott disznókból nyerik, akik a hízlalás utolsó periódusában már csak makkot ehetnek. Nagyon finom, kicsit diós íze van. Sajnos 30-40 ezer forint körül kezdődik kilója, de ha szeretitek a száraz sonkákat, egyszer kóstoljátok meg. (Érdemes Spanyolországban keresni, nem nagyon szokott exportra jutni belőle.)

A húsvét egyik alapvető étke, a keményre főtt tojás mellett a puhára főzött sonka. Nevezzük sonkának a malac hátsó combját, egészen a leválasztott körömig tartson hát a sonka, természetesen csülökkel együtt. Ezt hívják parasztsonkának, bánja a fene. A malac elől lévő izmos részét, amin jár, és amit hajlamosak vagyunk sonkának híni, nevezzük inkább lapockának, ha már levágtuk a körmöt, és felfüstöltük, mint a sonkát.

Vannak bohém helyen Európa latin részén, ahol a körmöt is fennhagyják, lapockán, sonkán egyformán. Sőt a spanyol népesség egy szerény kis etnikuma feketére is lakkozza, mi több, elnevezi, Pata Negra néven dobja piacra marketing okból.

Bizony, a sonkafélék csúcsa a hegyen hízó fekete sertésből nyert, eredetvédett Pata Negra. Különösebb fakszni nélkül néhány hétig tengeri sóban tartják, aztán pár évig érlelik, csak úgy a szélben lógatva, 36-38 hónapos korában a legjobb.

A szeletelése külön tudomány, az igazi sonkamestereket nagyjából annyira tisztelik, mint a torreádorokat. Igazi látványosság, ahogy kezelik a sonkát, eltart akár egy óráig, míg a négy-öt kilós paletát fölszelik, szinte átlátszó szeletekre.

Az olaszok sem maradnak le nagyon sonkaügyben, Párma környékén nem egyszerű sonkát gyártani. Szinte csak kihalás után lehet bejutni abba a szűk körbe, ami a tenyésztést, feldolgozást az ellenőrzése alatt tartja, nem véletlen hát a jó minőség, és a korlátozott mennyiség.

Nagyjából úgy készül, mint az iberico, vagy a serrano, bár az olaszok szívesebben használják a lapocka helyett a hátsó sonkát. Alapvető különbség a sertések között van. Nem győzik a tenyésztők egyre növelni a mennyiséget, ahogy nő a kereslet, úgy kell egyre több malacot nevelni.

A spanyolok mostanában arra is hajlandóak, hogy importáljanak sertést, akár Magyarországból is. Sok mangalica végezte serrano sonkaként, egyedül a Pata Negra készülhet eredetvédett jószágból.

Nekünk nincs tengeri szellőnk, ami évekig tudja azonos hőmérsékleten és páratartalommal szárítani a sonkánkat, érdemes hát füstölni, vagy füstöltetni. Lehetőleg magunk válasszunk malacot, ízlésnek megfelelően. Mint korábban írtam a disznóvágós posztnál, nem vagyok mangalitza fan. viszont azt elismerem, hogy mázsa környéki mangalitzából is lehet ízes parasztsonkát nyerni. Vágás után formázni kell a combot, le kell venni a körmöt. Ha kihűlt a hús, be kell sózni egy olyan edényben, amiben hetekig tudjuk tárolni. Egy kiló hűsra számoljunk 12-15 dkg sót, ezzel dörzsöljük be, hagyjuk levet engedni. A húslével naponta kell locsolni, hideg, de nem fagyos, olyan 3-4 fokos helyen tárolni. Három hét után mehet a sonka a füstre, hideg füstön 2-3 napig kell lógatni, készen vagyunk. Az nem jó jel, ha nem enged levet, de ne essünk kétségbe, tíz liter vízben vízben oldjunk fel két kiló sót, ebbe a kihűlt lébe tegyük el a húst, naponta forgassuk meg.

Vannak kitűnő sonkapáczok, én a korianderest szeretem, lásd itt, vagy itt.

Érdemes időben, húsvét előtt két-három hónappal nekivágni a sonka körüli teendőknek. Aki beéri a multik kínálatával, persze keresse bátran a boltit. De tudni kel, hogy egy iberico ára magas, még a magyar malacból készített serranoé is. A pármai, kassai sonkák sem olcsók, az autentikus magyar parasztsonka sem hozzáférhető 2-3000.- Ft/kg alatt. Lehetőleg ne árat vásároljanak, hanem minőséget.

Ne lepődjenek meg, ha a latin sonka elsőre nem ízlene. Füstös íz helyett inkább enyhe avas ízt fognak érezni, ami viszont nem kellemetlen, de nem ám.

Én legalábbis jobban szeretem, mint a háromnap alatt készülő dömpingsonka ízét.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr51017624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása