Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Google is kaszál: Google Video, Jaiku, Dodgeball, Notebook, Catalog Search

2009.01.15. 10:00 publik.wamma.hu eszpee
Shared by eszpee
upszi

 

Amikor nem néznek elegen egy műsort, vagy van helyette valami, amit jobban néznek, a kereskedelmi televízióscsatornáknál akkor jön a kasza. Így van ez valahogy a weben is, ha nem használnak egy szolgáltatást, akkor megszűnik, vagy nem fejlesztik tovább. Úgy látszik, ezeket a döntéseket a Google-nek is meg kellet hoznia (már várható volt). Ebben a körben egyből 5 (betűvel kiírva: öt) szolgáltatásnak is elvágta a csúnya kaszás bitkaszája a képzeletbeli torkát. Jöjjön néhány sajnálatos hír akkorhát:

Googel Videó

Ez volt számomra az egyik legmeglepőbb, hogy a Google videó is bevégeztetik. De úgy látszik, nekik nem. Annyit lehet tudni, hogy a feltöltött videók még elérhetőek lesznek, viszont ezután feltöltés helyett irány a YouTube. Viszont azt nem tudni, hogy most akkor a YouTube-on is megszűntetik-e a tízperces hosszbéli korlátozást, vagy marad így, ahogy van. Mert ez volt a Google Video egyik legnagyobb előnye. Abból a szempontból érthető, hogy minek házon belül két hasonló szolgáltatás, illetve abból pedig logikus, hogy igen erőteljesen vannak a YouTube monetizálásán, és ha már mód van rá, akkor oda kéne terelni a felhasználókat (és nyilván nagy az esély hogy a Google Videósok átszoknak az amúgy is ismert szolgáltatásra). Jó juhász a Google, de elég erős brand a Google videó is, természetesen továbbra is megtartják, de a cél most már a legnagyobb videó-keresővé válás.   

Jaiku.com

Több mint egy éve, még 2007 valamikorjában, mikor a Publik még nem is tudott beszámolni róla, na akkor vette meg a Google nagy fantáziát látva a mikrobloggigban a Jaiku nevű szolgáltatást, ami ilyen Twitter meg Pownce hibridklón volt. Vagy mi. Nyilván erre őket a Twitter akkori kezdeti megerősödése sarkallta. Recesszió van, azóta a Pownce már be is zárt, a Jaiku meg mióta a Google-nél van meg sem nyitotta a regisztrációt, így szépen lassan ahogy volt, egymagába le is épült. Pedig mindenki mily nagy reményeket fűzött hozzá, pedzegették itt a tömeges átvándorlást meg ilyenek, de aztán ugye nem!

Még akkor frissiben a hype-ot kihasználva talán lett volna esélyük, de abban igazuk van, hogy a Twitter egyeduralmával mostmár nem érdemes küzdeni. Mondtuk mi hogy a Twittert kellett volna megvenni! Az App Enginie alatt még elérhető.

Dodgeball

Van, aki még nem is hallott róla, van, aki meg már el is felejtette, olyan régen volt ugyanis ami nem mostanában: a Google megvette a Dodgeball-t is. A Dodgeball az ilyen SMS-es socialnetwork-ös, egymástpingelgetős dolog volt. De nem is érdemes róla beszélni, hiszen megbukott, úgy is bezár, illetve mert nagyjából értelmét vesztette a fejlesztések híján, amiket akkor sem csináltak meg, amikor már nagyjából a twitter is helyettesíteni tudta az sms-update és az sms-értesítések küldésével (ami azóta meg nincs, ugye). Tehát az Android is ide vagy oda, nincsenek vele további tervek

Google Notebook

A jegyzettömb. Lehet bele írni, feljegyezni információkat. Akik használják, azoknak megmarad – gondolom nem örökkévalóságig, hanem egy darabig -, de már nem fejlesztgetik további szép funkciókkal, a böngészőpe épülő kiterjesztést sem támogatják, de a webes megmarad. Másrészt meg a használata téleg már csak megszokás kérdése, hiszen a helyettesítő funkciók már elkészültek, jegyzetelésre és kollaboratív szövegezésre ott a Google Dokumentumok, to-do és GTD feladatokra a GMail Labs ajánlata a Tasks, illetbe könyvjelzőzésre a Google Bookmarks. Ők is ezeket ajánlgatják helyette. 

Google Catalog Search

A katalóguskereső. Talán nem is kéne mondani róla sokat, vagy inkább semmitse. A lényege az volt, hogy lehtett vele szépen (annyira nem) termékkatalógusokban keresni. Mekkora nagy ötlet! Nyilván ma már a webáruházak és online-infórengetegek idejében nem akkora, de még logikus projektnek tűnt nyolc évvel ezelőtt. Mert valamikor 2001-ben támadt ez az ötletük, és ez azért lényeges, mert ez volt az első lépésük az offline infó elérésére és keresésére online formában. Igen, lelkesen scannelgették a katalógusokat akkormég. De most lehúzódik a redőny, a napsugarak energiái ezentúl a Booksearch-ben fognak megcsillanni, ugyanis rájöttek, hogy érdemesebb a könyvek, magazinok és újságok tartalmaira fókuszálni, mint néhány reklámújságéra. Nem egy roszs ötlet, kérem! 

És mi maradt, m maradt. Ja nem, meg volt mind az öt. Ebből is látszik, hogy tök igaz amit hírbehozó mondott, hogy nem feltétlen jó az hogyha megvesz a Google, (mongyuk azért nem mondanék egyből határozott nemet). Illetve hogy vannak dolgok, amikkel még a Google sem tud mit kezdeni. Lásd a Dodgeball szindróma, ott halt meg 2005-ben, amikor aláírták a papírokat. Nyilván az sem véletlen, hogy nem sokkal ezután a fejlesztői is kiléptek. Szóval a lényeg, hogy vigyázzatok, nehogy megegyen tteket is vacsorára a Google. Én meg várom, mire fogják legközelebb rányomni a Cancel gombot. Egy biztos tippem van: a YouTube-ra nem. 

Update: ja, a Mashup Editor-t is leállítják, illetve a Jaiku kód elérhető a Google App Engine alatt ugye, ahova beköltöztették néhány hónapja, de már nem fejlesztenek rajta többet. Ez a poszt meg nem is lett most olyan szorakoztato, mert fáradt vagyok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr58879108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása