Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Blogter SEO: kényszerzubbony szülinapra

2008.11.08. 12:21 optimalizalas.info eszpee
Shared by eszpee
Uh, ez azon túl, hogy csúnyán visszaüthet, elég rossz üzenet a bloggereik felé is... profiloldal? nem fontos. blogrollt csináltál? nem fontos. majd mi megmondjuk, hogy mi a fontos.

Remélem csak egy algoritmus szaladt túl véletlenül.

Van egy a Google által bevezetett paraméter linkekre, a SEO fórumokon gyakran emlegetett nofollow attribútum.

A nofollow, a keresőrobot számára egy üzenet:
az adott linket ne kövesse, mert az nem feltétlen az oldal tartalmával releváns hivatkozást tartalmaz.


A nofollow kezdeti szerepe a blog kommentek, fórum bejegyzések linkjein való alkalmazása volt,
2-3 évvel ezelőtt, amikorra a spammerek eszköztárában lévő legnépszerűbb fegyver, a comment spam gyakorlata megfékezhetetlenné kezdett válni.

Mára a blogok 95%-án a hozzászólásokhoz tartozó linkek nofollow attribútummal bírnak, a Google fizetett linkek elleni küzdelme pedig annyira kiterjedt, hogy nemcsak blog hozzászólások esetén, de szponzorált linkek elhelyezése esetén is elvárt a nofollow attribútum.

De miért is az egész cirkusz?

Miért olyan fontosak a linkek, miért büntetik a webmestereket a nem releváns szöveges linkek elhelyezéséért a Google részéről?


A Google sikertörténetének az alapja a Pagerank algoritmus, ami szorosan kapcsolódik a linkekhez, máig elérhető az a dokumentum, amelyben a ‘90-es évek végén a két alapító leírja a Google kereső rangsorolásának az elvét - ami a lényegét illetően azóta se sokat változott.

A rangsorolás alapjai leegyszerűsítve: minden link hivatkozás egy szavazat az oldalra, a link hivatkozások száma és értéke alapján mérhető, hogy adott weboldal mennyire “fontos” és a link hivatkozásokon elhelyezett szöveg (anchor text) segít a kulcsszavas besorolásokat is meghatározni a keresőnek az oldal saját szöveges tartalmán túl.

Az algoritmus maradéktalanul bevált, a Google nagyon hamar piacvezető keresővé vált, nem kellett sokat várni, míg leleményes emberek rájöttek, hogyan lehet visszaélni a Google demokratikus elveken alapuló rangsorolásával.
Itt kanyarodhatunk vissza a bejegyzés elején leírtakhoz: bevezetésre került a nofollow.
Emberi leleményességhez visszatérve pedig, hamar felmerült az is, hogy ha már van nofollow attribútum, az saját oldalon belül is felhasználható:
saját portálon belüli link hivatkozások aránya is meghatározza, hogy mik a fontosabb oldalak.

Érthetően a főoldal mindig a legerősebb, mert arra minden aloldal hivatkozik.
De minek erősítsünk egy impresszum oldalt?
Elég főoldalról linkelni egy nagy portál esetén, de “ne linkeljük mind a >10.000 oldalról”.

A Google munkatársainak az elmondása szerint ez nem szükséges, képesek a tartalmak fontosságát differenciálni, de nem ritka gyakorlat ennek ellenére, “biztos ami biztos”, nofollow-ra tenni egyszerű ‘mellékes’ tartalmakkal rendelkező alap oldalakat.

Olvastam sok esettanulmányt amikor SEO pionyírok messzebb mentek, komolyabb “folyami szabályozást” végezve az oldalukon összetett oldalstruktúrákat süllyesztettek nofollow attribútumok mögé, az eredmény kivétel nélkül negatív volt minden esetben.

A magyarázat is elég egyértelműen megfogalmazható, hogy miért:
minél több releváns hivatkozás van a portálon, az annál előnyösebb, annál jobban erősítik kölcsönösen egymást az oldalak, annál több relevanciát talál a kereső.
Ha ezt manuális módszerekkel manipuláljuk és kurtítjuk (olyan eszközökkel amelyeknek alapvetően más a feladatuk), azzal csak veszíthetünk, biztos út ahhoz, hogy visszaesés legyen keresőforgalomban.

És akkor a Blogterre rátérve:
megrökönyödve néztem délután, hogy a patinás blogszolgáltató, amely a közeljövőben ünnepli a harmadik születésnapját, milyen változtatásokon esett át az elmúlt napokban.
A képeken piros háttérrel láthatók a portálon újonnan, nofollow attribútummal ellátott linkek:

Blogter címlap 1.

Blogter címlap 2.

Tag (címke) oldal

Blogter blog oldal

Blog bejegyzés sidebar

Összegzem röviden: az elképzelés feltehetően az volt, hogy “elfojtunk” minden hivatkozást ami nem a címke oldalakra vezet és a lehető legnagyobb mértékben a címke oldalakat erősítjük.

Olyan szintig “fajult” a linkek leszigetelése, hogy a blogok sidebarján lévő blogroll linkjei is nofollow hivatkozást kaptak és minden egyéb ami nem címke. A címkeoldalakon a további a posztokhoz tartozó további címkék szintén nofollow alá, ugyanígy mindenhol a szerzők profiljai.

Parádés öngól,
de nincs semmi baj, rendbehozható a dolog, bizonyos vagyok benne, hogy idővel meg is lesz változtatva a rossz gyakorlat a portálon.

Bejegyzésemnek nem célja a Blogtert “bántani”, nagyon szép eredményt ért el, komolyabb háttér nélkül az indulás után, nagyon rövid idő alatt és olyan munkatársat tudhat a sorai között mint Doransky, aki egy jól ismert, tapasztalt, jó szakember a webes szakmában.

De más ajándékot javaslok a neves blog portálnak a nemsokára következő harmadik születésnapjára e kényszerzubbony helyett!

Vegyétek le róla mihamarabb! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr71757037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása