Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Az új Critical Mass

2008.08.26. 19:20 Criticalmass.hu - Bringás felvonulás eszpee
Shared by eszpee
ez nagyon faszának tűnik, kár, hogy nem leszek otthon.

Elkezdjük a nyolcadik budapesti Critical Mass szervezését. Más lesz mint az eddigiek. Már majdnem igazi Critical Mass. A lényegi változás az, hogy nem lezárt útszakaszokon, rendőri biztosítás melletti biciklizés lesz, hanem tömeges és szabad bringás közlekedés. Várhatóan 3 helyszínen, 3 különböző témában, 3 vagy több szervezet szervez majd demonstrációt a belváros legnagyobb közlekedési terhelést elszenvedő terein. Témájuk a bringabarát főváros, konkrét közlekedési intézkedések és ügyek követelése lesz. Ezek időpontja alkalmat ad arra, hogy a 10-20 ezer bringás az egyénileg megválasztott köztes útvonalát (lezárás és forgalomkorlátozás nélkül) használva mind a 3 helyszínre eljusson, vagy közte akár máshová is eltekerjen, két órára bringákkal töltve fel az egész belvárost. A cél közelében, az autómentes napon lezárt Andrássy úton és több más helyszínen pedig tőlünk függetlenül is programok, esti koncertek lesznek.

Az új forma természetesen új tartalmat és üzenetet is hordoz. Azt szeretnénk elérni, hogy a céljainkat ne csak a nyilatkozataink, hanem maga az esemény is egyértelműen bemutassa. Kívülállóknak, és nekünk bringásoknak is. Szeretnénk ha sokkal több ember láthatná aznap a bringásokat, és mi is felnőnénk a feladathoz, felelősséghez amit a tömeges közlekedésünk jelent. Ezzel a formával mi magunk kezdeményezzük a kerékpárosok és a más közlekedési eszközt használók közt felmerülő mindennapos problémák kibeszélését. Az autómentes nap előtt az eddigieknél sokkal hatékonyabban terelhetjük olyan témákra a szót, amiről évek óta próbálunk beszélni, de nehezen tudtunk velük kitörni a belső köreinken kívülre. Beszélhetünk többek közt az úttest egyenrangú használatáról, a járdán való biciklizésről, lámpa használatról, közlekedési szabályokról, a betartásukról, toleranciáról, a különböző közlekedési eszközök különböző hatékonyságáról, a bringások és autóvezetők hozzáállásáról, indulatairól, a konfliktusainkról, és azok feloldásáról. Ezeket akár az autóvezetők által leginkább hallgatott rádiókban rágnánk át, így is felkészítve a várost az aznapi komoly változásra, a nehéz autózásra és rengeteg biciklistára.
Nem szeretnénk még az autómentes nap alkalmából sem valami felsőrendű bringa-soviniszta megközelítésből lefolytatni ezt a párbeszédet, sőt az autóhasználat vagy a budapesti autóvezetési szokások kritizálása mellett hamar kibökjük majd, hogy bunkó és jó fej közlekedő között nem a bringahasználat a különbség. Nyilván maga a Critical Mass sem lesz ugyanolyan feddhetetlen mintha kiürített utakon haladna, így nem is árt a már előre, és majd utólag is gyakorolt önkritika. Viszont ettől az egész csak alkalmasabb lehet arra hogy a saját házunk tájékán is körbenézzünk, és a biciklisták számának sikeres növelése után elkezdjünk foglalkozni a kerékpáros kultúra elkerülhetetlen kibontásával.
Egyértelmű, hogy a résztvevők és a célközönség összetétele is megváltozik. Ez nem egy 5-6 éves, vagy még bizonytalanul tekerő gyerekeknek való könnyed piknik lesz, bár már 4-5000 résztvevő is ad olyan védettséget, hogy alkalmas lesz egy feledhetetlen élményt jelentő kezdőlökésnek az eddig ki nem próbált városi tekeréshez. Természetesen 12 év felett a KRESZ szerint bárki közlekedhet a főútvonalon, mellékutcákban pedig a közlekedés nem korhatáros, de például könnyen épp a mi céltáblánkon találhatja magát az a bringás aki ugyan velünk tart, de a járdákon gyalogosokat szadizva, vagy az úton, de az együtt közlekedés helyett agresszívan büntetve az autóvezetőket, esetleg a tömegközlekedést feltartva. Őket most sem látjuk szívesen. Az eddigi felvonulások gyülekezőiből kiindulva a 3 helyszínen töltött 10-20 percet leszámítva most először lesz igaz, hogy "nem akadályozzuk a forgalmat, hanem mi vagyunk a forgalom".
Ugyanúgy szükségünk van a lehető legtöbb rendezőre, akikre teljesen új feladatokat bízunk majd. Rengeteg tervünk és ötletünk van már most a lebonyolítással, kommunikációval, beharangozással kapcsolatban. Nagyon sokat kell újra együtt dolgoznunk a következő hónapban. Szeretnénk a bizalmatokat kérni az új kihívást hozó akcióhoz, de leginkább újra a szabadidőtöket és segítségeteket az előkészületekhez. A cél minden eddiginél inkább az, hogy Budapestből bringás várost csináljunk, és bemutassuk hogy milyennek szeretnénk látni pár éven belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr45634350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása