Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Firefox 3 újdonságok - webfejlesztői szemszögből

2008.06.16. 23:50 ‹Webakadémia /› eszpee
Shared by eszpee
Today is the day.

Kedden megjelenik a Firefox 3, ennek kapcsán átnéztem, hogy milyen újdonságokat kínál webfejlesztői szemszögből. Ezt mondjuk nem nehéz, végigolvastam ezt a listát: Firefox 3 for developers. Ebben a bejegyzésben innen szemezgettem: pár érdekesebb újdonságot sorolok fel.

A kép egyébként egy poén a Firefoxban (illetve a béták információs oldalán voltak robotos grafikák), ha megnézzük (FF3 alól) az about:robots oldalt, akkor olvashatjuk a szöveget.

Online/offline állapotváltás események

A WHATWG felől érkező szabvány vezette be az online/offline állapot lekérdezhetőségét, illetve a váltáskor lefutó eseményeket. A “navigator.onLine” értéke igaz vagy hamis lesz attól függően, hogy éppen van-e a böngészőnek internet kapcsolata, illetve két új esemény is van (az onclickhez hasonlóan), például:

<body ononline="alert('online lettünk!'" onoffline="alert('offline lettünk!'">

Bővebben az erről szóló Firefox doksiban. Ezeknek nyilván akkor vesszük hasznát, ha egy offline is működni képes alkalmazás megvalósításába fogunk bele.

Protokoll kezelők

Például webmail szolgáltatóknak lehet érdekes az a lehetőség, mely lehetővé teszi JavaScriptből adott protokollhoz (itt most a mailto:) URL hozzárendelését. A JavaScript függvény meghívásakor a böngésző rákérdez, hogy valóban regisztrálni akarjuk-e ezt a szolgáltatást, és ezentúl ide lesznek irányítva ezek a kérések.

CSS újdonságok

Olyan CSS újdonságok nincsenek, melyek a napi lehetőségeinkre hatással lennének, az inline-block, inline-table, font-size-adjust, a negatív z-index helyes kezelése, a keretek lekerekítésének javítása (háttér rondán nézett ki nagy radius beállításakor) voltak érdekesek számomra.

DOM újdonságok

A DOM adta lehetőségek között vannak olyanok, melyek érinthetik a napi feladatainkat is, persze csak óvatosan használjuk ezeket (nem minden másik böngészőben vannak jelen!). Ilyenek az Internet Explorerrel való kompatibilitást javító, annak nem szabványos lehetőségeit megvalósító clientTop, clientLeft, elementFromPoint, oncut, oncopy, onpaste lehetőségek. Értelmezésem szerint ezek nem azért kerültek megvalósításra, mert a Firefox olyannyira közelíteni szeretne az Internet Explorerhez, hanem mert ezek a lehetőségek egyszerűen hasznosak.

A JavaScript függvénykönyvtárak által behozott, a HTML 5 által szabványosított megoldás, a getElementsByClassName() is hasznos lehet, nem az újdonsága, hanem a sebessége miatt.

A window.postMessage lehetőségét is a HTML 5 által szabványosította, ez a metódus különböző domainek között üzenetek küldését teszi lehetővé, viszonylag biztonságos módon.

JavaScript 1.8

Bár hatalmas jelentősége valószínűleg nem lesz a webfejlesztő életében (a kiterjesztés fejlesztők minden további nélkül tudják használni), de jó, hogy a JavaScript nyelvet is folyamatosan fejlesztik, és most a JavaScript 1.8 be is kerül a böngészőbe. Az nem túl tiszta, hogy az oldal végén emlegetett JSON kódolás, dekódolás végül bekerül-e a Firefox 3-ba, az egy jó lehetőség lenne biztonságos és gyors JSON kommunikációra.

Egyebek

Azért persze egy halom más újdonság is van Firefox 3-ban, a canvas-ra szöveg írásának lehetőségétől a hasFocus támogatásig, a fenti oldal szépen fel is sorolja ezeket. A felhasználó számára a legfontosabb újdonság persze nem ezek, hanem a helyrerakott memóriahasználat lesz, ami a tapasztalataim szerint egész jól sikerült.


© Bártházi András for ‹Webakadémia /›, 2008. | Permalink | 4 comments | Add to del.icio.us digg
Who's linking ? Technorati BlogPulse Google
Want more on these topics ? Browse the archive of posts filed under webfejlesztés.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr87524698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása