Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Könyvajánló: UML földi halandóknak

2008.05.11. 23:15 Adam Nemeth's Blog sztahanov

(Most láttam, akciós a kiskapunál, így gondoltam szólok)

Kiknek szól: Ha gyakran kell informatikai projektek, termékek elkészítésében részt venned, ugyanakkor nincs mélyebb UML-alapú végzettséged (BME műszaki informatika 1.1, 1.2, 1.3 szakirányok pl.), vagy ehhez kapcsolódó több éves tapasztalatod (EA valamelyik tervezőcégnél), akkor valószínűleg Neked.

Azaz: tanácsadóknak, koncept-embereknek, projektvezetőknek, a tanácsadók és fejlesztőcégek ügyfeleinek, a koncept-emberek és projektvezetők főnökeinek.

Az UML-t a Rational nevű tanácsadócég (ma: IBM) rakta össze a 90-es években azzal a céllal, hogy az ügyfeleik és a fejlesztőcégek között sikerüljön egy olyan közös nevezőt létrehozni, amit az ügyfél még megért, a beszállító pedig már nem tud úgy elcseszni, hogy ne lehessen egyértelműen felelősségre vonni érte. Már akkor se voltak a fejlesztőcégek és az ügyfelek szinkronban ugyanis.

Az UML-t szokás az informatika tervezőnyelvének is hívni, azért ettől messze áll, kb. olyan, mint az alaprajz: a vevő érti, de ettől még a ház összeomolhat, ha csak ennyit tudunk róla: nincs benne statikai információ, sokminden mással együtt.

Másfél évvel ezelőtt a 2. meetupon az UML-ről elmondtam, hogy nem csodaszer, és ahol lehet, érdemesebb saját modellezési nyelvet használni. Ez annyira nem változott, de idegen helyen ma már inkább UML-ezek, csak épp agyonhasználva az UML személyre szabhatósági lehetőségeit: a sztereotípiákat, a klipartokat, a belenyúlást mélyebb modellszintekbe. Erről is szól néhol ez a könyv.

A másik, amit elmondtam az UML-ről, hogy amilyen informatikai rendszert elképzel, olyan állat tulajdonképpen nincs is: szerencsére erre időközben a Rational is rájött, a könyvben szó van már az UML analízisosztályokról, amik ezt hivatottak korrigálni.

A könyv valamelyest a folyamattal is foglalkozik, az elmúlt években rájöttem, nem véletlenül kezdődnek a fejlesztések az igények tisztázásával (Use Case), és csak a végén írnak mindenféle objektummodellt, de ez nem feltétlenül erőssége.

Ami az UML-ből továbbra is hiányzik, az a kifejezetten webes modellezés, bár persze bele lehet erőszakolni egy telepítésdiagramba megfelelő sztereotípiákkal - meg is tettem - de ezen a cégek még saját utakon járnak, jó lenne tisztázni végre.

A könyv szerzője két Rational-es tanácsadó, akik légitársaságoknak, egyéb nagy cégeknek segítettek létrehozni kulcsfontosságú informatikai rendszereiket.

Ahhoz, hogy megértsük, mire jó az UML, hogyan segítse azt, hogy a kezünkbe legyen a projekt, ne csesszék el a beszállítók, ne lépjenek túl a határidőn nagyon, ne vegyenek hülyére minket, és pontosan azt kapjuk, amit kértünk, segítse olyan rendbe szedni a gondolatainkat, amit már le lehet majd programozni, tökéletes kiadvány.

Akiknek nem szól ez a könyv: akiknek ténylegesen sok UML-t kell rajzolnia. Arra továbbra is ott a hivatalos kézikönyv, vagy a Harald Störle-féle UML 2.0 tankönyv, olyan kérdésekkel, mint pl. “akkor ez most telepítés- vagy komponensdiagrammnak érdemesebb inkább?”, “itt mi az amit hasznáhatok?”, és a mérnöki stabilitást inkább biztosító OCL-ről is több szó esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr52464374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása