Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Otthagyni az iWiW-et

2007.10.07. 14:30 Webisztán sztahanov
Worluk ma hajnali postjában írja, hogy törölte az összes ismerősét az iWiW-en. Érvei számosak. Például, hogy mire is jó neki, hogy ott van? Oké, tisztában van vele, hogy kik az ismerősei, és a rendszer egyetlen haszna, hogy ebből azt is megmutatja neki, hogy kiket ismerhet még.

Miként a T-Online vezetői is szokták mondani, az iWiW nem más, mint egy nagy online telefonkönyv. Mi mást gondoltunk erről, mondjuk két évvel ezelőtt, meg még tavaly is. Láttuk a lehetőségét annak, hogy a váz, az ismeretségi háló csak a kiindulópont, melyre több ütemben egy jól működő, érdekes és hasznos közösségi szolgáltatást lehet építeni.

Nem így történt. Azt a részét ismerjük, hogy a kiszolgálás nem ment sokáig gördülékenyen, és megértőek is lehettünk hónapokig, hogy biztos a technikai gatyábarázás folyik ezerrel, és ezért maradnak el a nagyobb horderejű, a szolgáltatást átformáló fejlesztések.

És ha már a szájt nem fejlődött, a felhasználók maguk kezdték el használni a meglévő cuccokat arra, amire mindig is szerették volna. A profiloldal képfeltöltés-funkciója például láthatóan arra volt kitalálva eredetileg, hogy a tagok megmutassák az arcukat, hogy könnyebb legyen beazonosítani, hogy valóban ismerősünk-e az illető.

A felhasználók azonban hamar elkezdték ezt a funkciót hagyományos képmegosztóként használni. Nem volt más ötletük, mint a nyaralási képeiket ide, a profiloldalba töltögetik fel, és erről küldenek értesítőt ismerőseiknek.

Ahhoz képest, hogy az üzenőfal egy kaotikus, használhatatlan és fogalom nélküli felület, a felhasználók elkezdték arra használni, amit a Jaiku, a Twitter vagy a Pownce annyira szépen, letisztultan és okosan tud.

Arról nem is beszélve, hogy az iWiW továbbra sem ad olyan funkciót, melynek segítségével meg lehetne különböztetni, le lehetne választani egymásról a valós személyeket és a nem valós entitásokat. Az "[iWiW] Gyermekcipő webáruház ismerősnek jelölt"-jellegű tapasztalatok csak összezavarják a felhasználót. Akkor most itt nem is valós kapcsolatok vannak? Hogyan viszonyul egy személy egy fogalomhoz? Miért nem kezelik külön ezeket az adatkapcsolatokat? Amúgy pedig ugye a spammelés melegágya ez a "nem valós" iwiw-profilszórás. Mintha bizonyos embereknek végtelen számú meghívójuk lenne...

Nem adtak az iwiwes felhasználók kezébe megfelelő eszközöket, nem figyeltek oda eléggé arra, hogy hogyan változnak a felhasználói szokások a szolgáltatásban. Vagy figyelték, de... De?

Ez látszik az olyan látszattevékenységekből is, mint például a beágyazható videó-funkció. Én még nem láttam olyan iwiwes adatlapot, ahol be lenne szúrva videófelvétel. Miért? Mert a felhasználó számára ez egy haszontalan, nem kézre álló, nem értelmezhető funkció.

A magyar piac történelmi hibája és félreértése, hogy azt gondolta, elegendő egy iWiW-klónt legyártani, és akkor hozzájuk is ömlik majd a tömeg, és velük együtt a pénz.

A bullshiting és a kívülről jövő (egyébként jó) ötletek kevesek. Főként, hogy látjuk, az amerikai piacon a nagyok már egészen más úton járnak. A Facebook vagy utóbb a MySpace példája, illetve a Google mocorgása már hónapok (negyedévek) óta intő jelnek kellene hogy legyen. Legalább 2005-öt érjük be. Nem kell innovatívnak lenni, nem kell up-to-date-nek lenni. Elég, ha becsülettel lekövetjük az elmúlt évek trendjeit, máris nem a "ciki" jelző fog eszünkbe jutni először.

Ott kell-e hagyni az iWiW-et? Könnyen eldönthető: kapcsoljuk ki az összes értesítő-funkciót a Profil/Beállítások oldalon, és néhány hónap múlva magától kiderül a válasz...

Címkék: sn

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr9189015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása