Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

iTunes library a felhőből

2009.05.06. 11:38 eszpee
Shared by eszpee

józsi, ez már a total commanderen túli élet?

Régóta álmom, hogy minden zeném elérhető legyen bárhonnan. A kezdő lépéseket már megtettem pár hete/hónapja, az egész iTunes library-m tartalma fent lakik az Amazon S3 szerverein egész olcsón (az S3-ról Szántó Gábornál olvashatunk bővebben). 11 GB-nyi dalról beszélünk, aminek a tárolása havi lebontásban kb. 500 Ft. Ennyit azt hiszem megér a zenéim biztonsága.

Nemrég továbbgondoltam ezt az egész felhőben lakó zenetárat. Mi lenne, ha lenne egy library-m, amiből könnyedén elérhetem az ott lévő dalokat, sőt, akár egy pendrive-ra ráhúzva ezt a library-t, bármilyen iTunes-zal és internetkapcsolattal rendelkező gépen hallgathassam azokat. Nos, a küldetés sikeres volt, viszont az oda vezető út elég rögös. Az alábbi posztban leírom, hogy hogyan sikerült ezt megcsinálnom.

Amire szükségünk van: egy iTunes library, egy FTP szerver vagy Amazon S3 fiók, egy Transmit és egy texteditor (mondjuk a TextMate).

A kiválasztott zenék feltöltése

get-info-transmit-amazons3Elég hosszadalmas folyamat a zenetárunk nagyságától függően. Aki nem akar több GB adatot feltölteni, az akár egy Best Of playlistet is létrehozhat. Mielőtt hozzákezdünk a folyamathoz, fontos megjegyezni, hogy gyűjtsük ki egy mappába a zenefájlokat. Ez a mappa semmilyen almappát ne tartalmazzon, kizárólag a zenéinket egy nagy csomagba ömlesztve. Vegyük elő a Transmitet, vagy bármilyen más FTP/Amazon S3 klienst és tegyük fel ezt a mappát a szerverre. Ami fontos, miután készen vagyunk a feltöltéssel, az olvasási jogokat állítsuk publikusra. S3 és Transmit esetében ez úgy történik, hogy kijelöljük a szerveren lévő összes fájlt, valamelyikre jobb klikkelünk, majd kiválasztjuk a Get Info parancsot. A Transmit a fájlok mennyiségétől függően kis idő múlva meg fog jeleníteni egy panelt. Itt válasszuk ki az alsó Permissions részen a Read mellett lévő lenyílóból a World-öt, majd kattintsunk az Apply gombra. Várjuk meg míg a Transmit átállítja a fájlok jogosultságát.

Importálás

A Transmit-ben újra jelöljük ki az összes zenénket, jobb klikkeljünk valamelyik dalon, majd válasszuk ki a Copy URL vagy Copy Path parancsot. Ezzel a Transmit több publikus URL-t másol a clipboard-ra. Lényegében ha ezek közül valamelyiket beillesztjük egy böngészőbe, akkor az le fogja tölteni az adott fájlt az S3-ról. Egy ilyen URL hasonlóan néz ki Európai S3 bucketek esetén:

http://bucket-neve.s3.amazonaws.com/Music/zene-file.mp3

Ha valamiért nem jó a publikus URL, akkor győződjünk meg róla, hogy az S3-ra elmentett Transmit bookmark tulajdonságai között jól van-e beállítva a Root URL szekció.

Miután a clipboardunkon vannak a hibátlan linkek, nyissunk meg egy szövegszerkesztőt, a mi esetünkben a TextMate, majd illesszük be a frissen kimásolt URL-eket. A fájl első sorába írjuk be az alábbi szöveget idézőjelek nélkül “#EXTM3U”. Mentsük el a fájlt mondjuk iTunes.txt néven, majd keressük meg és nevezzük át a iTunes.m3u-ra. Ha ezzel megvagyunk, akkor indítsuk el az iTunes-t az Alt billentyű lenyomása mellett. Ilyenkor az iTunes megkérdezi, hogy új library-t akarunk-e létrehozni, vagy egy meglévőt szeretnénk használni. Kattintsunk a Create Library gombra, majd adjunk a friss zenetárunk valami nevet (alapesetben a Music mappában hoz létre neki egy új mappát). Ha készen vagyunk, akkor egy teljesen üres iTunes fogad bennünket, ahova be fogjuk importálni a frissen létrehozott m3u fájlunk segítségével a szerveren lévő zenéket.

itunes-choose-itunes-library

Egyszerűen kattintsunk kétszer a korábban elmentett m3u fájlra és máris láthatjuk, hogy az iTunes-ban megjelentek a zenéink, mint rádió streamek. Sajnos apró hiba, hogy amíg nem hallgatunk bele egy zenébe, addig nem fogjuk látni a korábban beírt tageket, viszont ha elindítunk egy dalt, az iTunes szépen megjeleníti az előadó, album, cím és egyéb adatokat. Hosszadalmas folyamat lehet nagy zenetár esetében, de kattintsuk át sorban az összes zenénket.

A hordozhatóvá vált library

Ha szeretnénk több gépen is használni a frissen létrehozott zenetárukat, akkor egyszerűen helyezzük át a “/Users/nevünk/Music/iTunes Library neve” mappát egy pendrive-ra. Ha használni szeretnénk, akkor indítsuk el az iTunes-t az előbb leírt Alt gombos módszerrel (Windows-on ugyanezt a Shift lenyomásával érjük el) és a Choose Library gombbal nyissuk meg a pendrive-on lévő mappát.

Ezzel a nem túl egyszerű módszerrel elértük azt, hogy bármilyen internetkapcsolattal rendelkező gépen lévő iTunes-on keresztül tudjuk hallgatni a szerveren lakó zenéinket.

Ha bármilyen kérdésed van, akkor nyugodtan írj a hozzászólásokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr191105857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása