Shared by eszpee
Na, ez például elég jól hangzik.
Péntek este voltam a Tilos rádió Haladó című műsorában, a hírhedt szélsőjobboldali heccpublicistát, Szilyt kísértem. A Haladó horgászműsor egyébként, sőt, legyezőműsor (a legyezés a horgászsporton belül valami olyasmi, mint a szabadkőművesség, csak sokkal súlyosabb) , és hát mi is horgászunk a Szilyvel, ő még könyvet is írt a témában. (Nyilvánvalóan ordas eszméi ellenére a valaha megjelent legviccesebb horgászkönyvet követte el.) Na, ott, a Tilosban ismerkedtem meg Klément Ferivel, mivel ő az egyik műsorvezető. Igazán impulzív faszi, az a típus, akinek a véreres szemében látsz lobogni valami kiolthatatlan izét, tüzet nyilván, akinek folyton járnak a végtagjai, az arcizmai, akiben tombol az energia.
Feri pisztrángmániás. Ez mondjuk nem meglepő egy legyezőhorgásztól. Viszont ez az imádat nem merül ki a horgászatban és a vallásos áhitatban. Megvett egy jó nagy telket a Szentendrei-szigeten, ásott nyolc nagy árkot, és abban elkezdett pisztrángot tenyészteni. Sokezer halat.
Dunabogdány legvégében, a Duna-parton nyitott egy kis vendéglőt, a Siesta nevű, azt hiszem kávézóként futtatott helyet, ahol csakis a saját pisztrángait árulja. Sütve, füstölve. Ennyi a koncepció. Csak pisztráng, de azt a lehető legjobban. Tulajdonképpen halsütöde: télen is egy kis szabadtéri pulton sütik a halat, és ott helyben füstölik, csak frissen kábé fél óra, érdemes kivárni. Van még vargányaleves meg krumplik és saláta köretnek. Slussz.
Már a koncepció lenyűgöző, a magyar vendéglátásban szinte példátlan (a világban egyátalán nem az): nem keresi az egyébként igénytelen vendég kegyeit, nem slágerekre hajt, hanem egyetlen dolgot probál tökéletesre csiszolni.
Elmentünk szombaton Klément Ferihez, körbeautóztuk a várost, Szigetszentmiklóstól az M0-on, majdnem egy százas volt, de simán megérte. Biztosra mentem, persze, előtte körbekérdeztem a környéken lakó ismerőseimet: mindenki ismerte, mindenki imádta a helyet.
Szóval ilyen minőségű halat Magyarországon nem nagyon kapni. Egy-két csúcskonyha, szerencsés esetben tud ilyet. De nem 55 forintért dekánként. Egy normális adag, harmincdekás pisztráng 1700 forinton belül.
A halételek lényege mindig az alapanyag: a frissesség és a minőség. Azzal itt nincs, nem lehet gond: Feri ért a halhoz. Hogy most szarvasgombás pestoszerűség vagy kukoricadara vagy éppen erősebb fűszerkeverék megy rája, majdnem hogy mindegy. A csúcs a helyben, frissen, melegen füstölt pisztráng. A budapesti orosz kolónia körében is számon tartják a helyet, és az oroszok füstölt halban igen erősek.
Köretkérdésekben tudnék vitatkozni, főleg a salátadresszing ügyében, de Ferivel úgysem lehet, és nem is érdemes. Minek? A lényeg a hal: az tíz pontból tízes.
Utolsó kommentek