Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

Nincs megjeleníthető elem

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Google Reader Starred

Doransky

Nincs megjeleníthető elem

Arcok

2008.10.25. 20:09 Mitmivan a Dolomitokban? eszpee
Shared by eszpee
"Olvasgatom a futóblogon Kropkó véleményét, errôl-arról. Persze, egy sokszoros Ironman gyôztesrôl van szó, és hihetetlen tapasztalatokról, esszenciális dolgokról, ami azért sokat segít. Nézem az UTMB-rôl a videókat, a csontsovány atlétákat...
Majd nem sokkal késôbb megtalálom EZT. (katt rá: http://www.unpassodopolaltro.it/trailer_eng.html )

Aki nem értené a video, vagy a honlap szövegeit, akkor az a lényeg, hogy a kedves, halkszavú bácsi Marco Olmo, egy szegény családból származó fickó, aki a mai napig szegény, de nem különösebben érdekli. Nincs edzôje, nincs dietetikusa, mindent maga "csinál". Nem tudom, feltûnt-e a videón, de az UTMB-t egy Invicta iskolatáskával a hátán nyerte meg. Végülis, elfér benne a motyó, csak a "system" kevesebb. Az UTMB, egyébként a Mont Blanc Ultramaraton. 166 kilométer, 9000 méter szint. A fickó, 59 évesen megnyerte. Aztán 60 évesen is. "

Tudjátok, már jópár hete küszködök a másik bloggal, a Rouleur-rel. Annak idején azért indítottam, mert úgy gondoltam, hogy az önfeledt, felszabadult kerékpározás közben születhetnek olyan gondolatok, amiknek kapcsán talán -virtuálisan- összemosolyoghatunk MI, országúti kerékpárosok. Talán lesznek páran, akik még talán kedvet is kapnak hozzá. AZ egész úgy indult, ahogy egyszerû, tiszta dolgok szoktak, ahogy az ember gyerekként megtolja a kishajót a szökôkút vizén, aztán...aztán az lendületét vesztve megáll, a szökôkút közepén, ahhoz éppen elég távol, hogy elérni többet már ne tudjuk.
Jópár hete elkezdtem írni egy postot rá, és amint készen lett, máris újra kellett írni. Azzal foglalkozott, hogy a mai országútis élmezônyben nem látok karizmatikus versenyzôket, igazi "idolokat". Egy Induraint, egy Fignont...vagy igen, egy Armstrongot.
Emberek megvillannak, majd megbuknak doppinggal. Hangsúlyozom, a cikk nem a doppinggal foglalkozik, hanem azzal, hogy kellene valaki, amolyan Merckxx, aki a kerékpárról leszállva, akár egy szál melegítôben is tud olyan karizmatikus lenni, amitôl az ember gyereke elkezd kerékpározni. Egy Contador megnyeri az év három legnehezebb versenyébôl a "kevésbé fontos" kettôt, és slussz. Nem azt mondom, hogy a Porschénkkal üssünk el egy biciklist, mint Ullrich, vagy toljunk egy csíkot, mint Boonen, de értitek, mire gondolok, nem? Mindez hogy jön ide, erre a blogra? Azon gondolkodom napok óta, hogy ki az igazi sportember? Ki az, aki teljesen természetesen veszi magát, teszi a dolgát, sportol, és ezzel nem csak magának tesz jót, hanem esetleg példaként, motivációként is szolgál?

 

Marco Olmo

A szeptember-októberi pihi után újra elkezdtem a komoly edzéseket, mert nagyon hiányzik a mozgás. A patakparti futásokból azt gondolom, kinyertem a kinyerhetôt, persze, lehetne gyorsabban is futni azt a 4.8 kilométert, de inkább lépjünk tovább. A hegyifutás irányába. Tudom, az alkatom abszolut alkalmatlan erre a mozgásformára, de sajnálom, imádom a hegyeket is, az ösvényeket és a futást is. Most mit lehet tenni? Szóval hegyi futás. Trendin mondva: trail running. (terepfutás, oké). És akkor bebasz az internet. Mert természetesen ebben a témában is hihetetlen mennyiségû adat áll rendelkezésre, beszámolók, fotók, felszerelés tesztek, minde  egyéb, ami csak elôfordulhat. Aztán a sky-running, és az ultrák. Az UTMB, a Mont Blanc tömbjét körbefutó, 20 órás ôrület (20 órával nyerik, a többség természetesen ettôl többet fut).
Szóval észrevétlenül telnek az órák a számítógép mögött ülve. Az ember fia talál ezt, azt. Startlap, Google, minden a barátom. Hogyhogy nem, belefutok ismét Lôrincz Olivér honlapjába. Mint kerékpáros edzô, már okozott néhány fejvakarós percet, sôt, dührohamot is, de kontextusában érthetô figura. Most, mint trail-runnerbe futottam bele, mert ezt is csinálja. Mivel nem ismerem személyesen, illetve nem fair dolog bármilyen véleményt megfogalmazni úgy, hogy a reagálásra kevés lehetôséget adok, ezért csak linkelem a honlapjának egy oldalát. Persze a többi része is tanulságos, de mindenki csak annyit töltsön el a böngészésével, amennyit  szükségesnek érez.
Tehát akkor: "sportfelszereléseim" (katt)
A honlapból természetesen nem derül ki, hogy Olivér mit érez, amikor az erdôbe érve az orrát megcsapja a szelidgesztenye-lomb avarja, ahogy arcán végigsimít a kopaszodó ágerdôn átjutó napsugár. Wattmérés van. Laktátküszöb. Anaerob tartomány van. Ciklikus edzés van. Szénhidrátok, proteinek, a vér oxigénszállító képessége. Egy tudományosan készülô sportembert ismerek meg a honlap alapján, aki természetesen pénzért vállalja, hogy bárkit, akár még engem is, felkészít.
Olvasgatom a futóblogon Kropkó véleményét, errôl-arról. Persze, egy sokszoros Ironman gyôztesrôl van szó, és hihetetlen tapasztalatokról, esszenciális dolgokról, ami azért sokat segít. Nézem az UTMB-rôl a videókat, a csontsovány atlétákat...
Majd nem sokkal késôbb megtalálom EZT. (katt rá!!!)
Aki nem értené a video, vagy a honlap szövegeit, akkor az a lényeg, hogy a kedves, halkszavú bácsi Marco Olmo, egy szegény családból származó fickó, aki a mai napig szegény, de nem különösebben érdekli. Nincs edzôje, nincs dietetikusa, mindent maga "csinál". Nem tudom, feltûnt-e a videón, de az UTMB-t egy Invicta iskolatáskával a hátán nyerte meg. Végülis, elfér benne a motyó, csak a "system" kevesebb. Az UTMB, egyébként a Mont Blanc Ultramaraton. 166 kilométer, 9000 méter szint. A fickó, 59 évesen megnyerte. Aztán 60 évesen is. Meg más ilyen brutál futóversenyeket is megnyert. A videón érdemes a szemét nézni. Ahogy elmondja a teljesen egyszerû mondatait. Azt mondja, minden gyôzelme egy kicsit "keserû", mert talán nem lesz több. Marco Ultramaraton világbajnok. Szerintem ô az igazi sportember. Ezen a pár perces videón azt látom, amit érzek az erdôben, futás közben. Szerintem a futás a szabadban mindig egy kicsit önismereti tréning. Azt gondolom, hogy a szenvedés, a fáradtság, a hazaérkezéskor érzett örömbôl építeni kell magunkat. Az élet értelmét lehet megtanulni a futásból. Az élet értelme nem más, mint olyan emberré válni, aki már nem akar ember lenni többé, illetve olyan valakivé, aki túllát önnönmagán, és a világot mint egészet tudja csak értelmezni, azon belül önmagát többé már nem. A futás, a természetben ezt képes átadni. Persze, ha éppen a pulzusoddal vagy elfoglalva, vagy versenyre készülsz, az más. Olyankor a világon szaladsz, nem benne.

Ezt akartam mondani csak.

A bejegyzés trackback címe:

https://izotov.blog.hu/api/trackback/id/tr76731592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása