Anyuka helyén marad!

Utolsó kommentek

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • sztahanov: ez mar jobb, de most dolgozom epp :-) (2010.08.25. 12:45) Blob
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pénztörténet: www.youtube.com/watch?v=Fpk35NO5WtE&feature=share&list=UU86sMRBpLe1Xteg1GVXg12A&index=3 (2013.12.23. 13:15) Árulás és koncepciós per az ezerforintoson
  • sztahanov: tudni kell mikor feladni, en pl most harom ora keresgeles utan feladtam. (2010.08.25. 22:58) Blob
  • Gm: :))) (2010.03.21. 19:33) Szakácskések I. – A séfkés
  • gasztromán: Nagy örmmel olvastam a boltról a cikket! Én is felfedeztem, kb. fél évvel ezelőtt. Tényleg unikum ... (2009.07.29. 23:47) azbeszt - Marha jó!
  • burqus: Köszi a poszt beidézését és a jó hír terjesztését. Viszont a képeken egérmozgatásra felpattanó abl... (2008.09.28. 18:03) A legjobb kínai vendéglő

Twitter

Címkék

api (1) biz (4) blogok (3) bookmarks (1) dizájn (4) facebook (13) feedek (19) friendfeed (1) gmail (3) google (19) iphone (4) kommentek (8) labels (1) myspace (3) nokia mosh (1) openid (2) orkut (1) sn (54) start (3) twitter (3) ui (8) videó (2) widgets (1) yahoo mash (1) Címkefelhő

Scobleizer

izotov

Google Reader shared items

filter
admin

Külső feed

Google Reader Starred

Doransky

Esettanulmány

2011.03.15. 05:08 sztahanov
Shared by setalosas
avagy hogyan legyunk kibaszott idegesito okostojasok.

Tisztelt Olvasók! (nem csak lockpickereknek…)

Az alábbi levelezést egy a blogunkhoz segítségért fordult bajbajutottal folytattam. A levelezésben leírtak sok tanulsággal szolgálhatnak mások számára is, akik esetleg a jövőben hasonló helyzetbe kerülnének, így tehát minimális módosításokkal közzéteszem: 

2010.11.11.
Szia!
Kizártam magam, van ugyan nálam második kulcs, de van bent a zárban egy kulcs elfordítva, az ajtó becsapódott (de csak a kilincsnyelv fogja), kívülről nincs kilincs, a zárbetét MUL-T-LOCK.
Ez nyitható roncsolás nélkül?
Délután 16:00-17:00 fele mennék haza, Teve utca (rendőrszékháznál), vállalsz / vállaltok ilyen nyitást, megfelelő anyagi ellentételezéssel?
Ha igen, légyszi hívj fel röviden a ……………….-es számon.
Köszönettel: I.

2010.11.14.
Szia I.!
Sajnos csak ma reggel láttam a mailedet, külföldön voltam eddig. Így gondolom kicsit elkéstem a segítséggel...
Viszont történhet még ilyen, így aztán leírom mindazt, amit mi tettünk volna az ajtónyitás ügyében:

1. Ha az ajtó „csak becsapódik”, akkor nem igazán kell a cilinderhez hozzányúlni. Elég egy PET palack közepét körbe kivágni, hogy egy hosszabb, széles műanyaglap-csíkod legyen és ezzel lehet a zárnyelvet visszatolni akár szimpla-, akár dupla-falcos ajtó esetében. Semmi esetre sem javaslom, hogy bankkártyával próbáld! Ezért nem érdemes azt tönkretenni...
A zárnyelv pedig a kilincs tengelyének magasságához képest kb.2-3 cm-rel feljebb van. A kártyát, vagy műanyag lapot az ajtórésbe felül dugjuk be, ahol az ajtót kicsit be tudjuk nyomni és így a kártya befér. Aztán pedig lefelé húzzuk, amíg el nem éri a zárnyelvet. Ott pedig óvatosan ki be mozgatva még egy kicsit lefelé erőltetjük, amíg ki nem nyílik az ajtó...

2. A Mul-T-Lock zárhoz nem szívesen nyúlnék hozzá. Bár nyitható, de nagyon nehezen. Igen hosszú időbe is telhet a pickelése, akár órákba... E-pick-el pedig szinte lehetetlen nyitni... Van hozzá speciális nyitószerszám, de az piszkosul drága...

3. Mellékelek néhány videó-linket a nyitásról, amit fent leírtam:
http://www.youtube.com/watch?v=nqG6iTH_RqQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9l0iscM6fLE&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=oiSwrmGTu1s
http://www.youtube.com/watch?v=i3PusiGUA18
http://www.youtube.com/watch?v=xnU8NwteJ8k
Remélem azért végül sikerült "roncsolásmentesen" bejutnod kevés pénzből...
Üdv: Lockpickersrác

2010.11.15.
Szia!
Nagyon köszi a választ.
Csak info: végül hivatásos ajtónyitó jött, én eleve úgy hívtam, hogy csak roncsolásmentes megoldás érdekel.
Volt speciális célszerszáma, több méretben is, de az ajtó csak nem nyílt ki (nagyon passzentos volt az ajtó + a kilincsnyelvet teljesen be kellett volna tudnia húzni, de valszeg 1-2 mm mindig hiányzott...)
Na lényeg, hogy fél óra próbálkozás után vörös fejjel mondta, hogy itt roncsolás lesz...Nekiesett a zárbetétnek, 25-30 perc után feladta (nem tudta kihúzni / eltörni).
Végül nagy csőfogószerűséggel nekiesett a pajzs gombjának, "nyitásirányban" párszor megtekerte és egyszer csak nyílt az ajtó (belül valami perselydeformálódás okozza a hatást ilyen nyitásirányú ajtóknál; a pajzs gombja persze durván sérült lett).
A szétroncsolt betét is alig akart ezek után kijönni.
Én vertem a fejemet a falba, hogy nem lett volna szabad hagyni, inkább mentem volna anyukámhoz aludni pár napra, kivárva egy lockpicking-et...
De most nyugodtam meg, hogy ezek szerint az sem ment volna olyan könnyen...
Köszönöm mégegyszer a választ és ezek szerint ... a Mul-T-Lock nem is olyan rossz zár... :- ) (csak ne nyomjanak bele pillanatragasztót...:-)).
Üdv.: I.

2010.11.16.
Szia I.!
Őszinte döbbenettel olvastam a leveled......., mint egy "gyászjelentést". Komolyan mondom!
Tényleg nem hiszem el, hogy még vannak ilyen "ajtónyitók". Ennyi erővel akár be is rúghatta volna az ajtót, a károd akkor sem lett volna sokkal kevesebb.
De megpróbálom a véleményem pontról-pontra kifejteni:

1. Ha az ajtó nincs "rázárva", azaz csak becsapódott, akkor azt KI LEHET NYITNI RONCSOLÁSMENTESEN. Ha valaki nem tudja, akkor definitíve NEM AKARJA! Erre az esetre helyből kb. 8-10-féle módszert - és hozzá tartozó eszközt - lehetne felsorolni a kártyától kezdve, dróton, hajlított spaknin át, a különböző feszítési technikákig...
Itt szeretném leszögezni: nincs olyan ajtó, ami "túl szorosan illeszkedik"... na igen, oda kell a gyakorlat és a WD40, vagy más kenőanyag...

2. Ha a „szakember” még fel is adja a zárnyelv betolására való kísérleteit, akkor se barmolom szét az ajtó pajzsát, mert erre egy rettentően egyszerű és hathatós módszer van! Itt egy link a szerszámhoz: http://www.machauf.de/shop/csc_article_details.php?nPos=5&saArticle[ID]=27&VID=Vd4FD3fSoWfBXAHF&saSearch[word]=&saSearch[category]=unverriegelte%20T%FCren&saSearch[special]=
Gyakorlatilag be lehet nyúlni a pajzs alá a spakni alakú kivágott szerszámmal(maximum a pajzsot egy picit el kell emelni az ajtótól) és utána el lehet fordítani a kilincs tengelyének a végét...

3. Ha nem tudom a cilinderzárat az ajtóból kitörni (persze miért ne tudnám???), akkor előveszem az "egyenes-marót" és a 6mm-es marószárral kimarom a cilinderből a belső, elforduló hengert... Utána csavarhúzóval kinyitom a zárat. Nem teljesen roncsolásmentes módszer, de rendszeresen alkalmazott a zárlakatosok részéről és a károd akkor is csak egy zárbetét!

4. A Mul-T-Lock nincs különlegesen védve kihúzás ellen, szal nem értem, hogy mi a sikertelenség oka...

5. Vigyázni kell az ajtónyitókkal a munka lebeszélése során, mert ők azt a módszert nevezik "roncsolásmentesnek", amivel az ajtó nem károsul. A zárat így is, úgy is szétbarmolhatják.

6. Az ügyfél MINDIG az eltöltött időre és az izzadságcseppekre fizet... A többi már csak a színészi tehetség és gyakorlat kérdése, na meg hogy ha elég elkínzott fejet vágok közben, akkor az ügyfél "feloldoz" a szétbarmolt 20-30 ezer forintos zárbetét és a 10-15 ezer forintos pajzs (esetleges ajtósérülések) miatt...

7. A pillanatragasztótól félnék a helyedben a legkevésbé: ha telenyomják a záradat, akkor egy kis szúrólángos öngyújtóval fel kell a betétet melegíteni 300 fok fölé és a pillanatragasztó szublimál, azaz szilárd halmazállapotúból gázhalmazállapotúvá válik. Persze nem szabad közben belélegezni, mert cianid tartalmú! Kihűlés után némi kenőanyag segítségével ismét mozgásba lehet hozni a zárat...

8. Pont az ilyen esetek elkerülésére van kitalálva a "vésznyitási" funkcióval rendelkező zár. Ott mindkét oldalon lehet benne kulcs és mégis külön-külön lehet velük működtetni.

9. Ha az ajtó alatt van egy kb. 2-3 mm-es rés, akkor azon keresztül is be lehet nyúlni egy szerszámmal és le lehet nyomni a kilincset. De ez a módszer működhet a kukucskáló nyíláson keresztül is. Itt a szerszám képe: http://www.machauf.de/shop/csc_article_details.php?nPos=55&saArticle[ID]=69&VID=Vd4FD3fSoWfBXAHF&saSearch[word]=&saSearch[category]=unverriegelte%20T%FCren&saSearch[special]=

Persze utólag mindenki okos. De amit leírtál, az tényleg nagyon kétségbeejtő számomra. Sok a kár, sokat fizettél és valszeg nem kaptál a végén egy az eredetivel egyező, vagy jobb megoldást: zárat és pajzsot (sérülésmentes ajtóval)... Ez pontosan így volt tervezve és mindig így is történik. Németországban a tapasztalatlan ügyfelek ilyenkor 500-800.-EUR-t fizetnek a végén. A tapasztaltak (és szerencsések) 50.-et. Egy "ajtómentőnek" nincs érdeke a gyors és tiszta munkában: mert egyszerűen nem fizeted meg. Tehát: zárbetétet kell cserélni, ez a cél! Ha pajzsot is kell, az meg a tiszta haszon! Plusz nyitási óradíjak (mert hogy órákba telt) és a helyreállítási díjak. Szóval tényleg elkeserítő! De legalább minden ügyfél "megtanulja", hogy nem csapjuk be magunk mögött az ajtót...:-)
Így utólag, akármennyibe is kerül az egész hókamóka neked, remélem Mul-T-Lock zárat kaptál vissza!!!

Mi hivatalosan nem vállalunk ajtómentést. De ha valaki mégis megkér minket, akkor annak segítünk, térítésmentesen. Mivel mi kihívásnak tekintjük az ilyet...
Reméljük máskor jobban összejön az idő! Ha érdekel a lockpicking, akkor továbbra is szívesen látunk a blogban. Az esetből tanulva készítek egy cikket az ilyen esetekre. Hátha tanulnak belőle az emberek...
Ha esetleg máskor mégis szükség lenne egy profi zárnyitó cégre: http://www.hevederzar.hu/index.html Szőcs Ádám Dávid a tulaj és szakember és kizárólag fix árakon dolgoznak!!!
Üdv: Lockpickersrác

2010.11.17.
Kedves Lockpickersrác!
Úgy tűnik, nagyon eltaláltad a helyzetet, pont ilyen volt... .:-(
Nagyon köszönöm a tippeket és jobb későn, mint soha alapon most én is megtanultam, mire kell figyelni, mik a jó megoldások (pl. cégek is) és tovább tudom adni másoknak...
A csereként kapott zárbetét nem Mul-T-Lock volt, de a javaslatod alapján kinéztem most olyan Mul-T-Lock-ot, amibe - vétel után a boltban - bele tudják építeni ezt a "vésznyitó" funkciót (az Elzettnek is van állítólag gyárilag ilyenje).
Köszi a tippet a pillanatragasztóval is, persze kicsi az esélye, hogy ilyen gond lenne, de akkor most már ettől sem kell annyira félnem, és nyugodtan vehetek drágább betétet.
A témában érdemes cikket írni, szerintem az olvasók ezt is érdekesnek találják majd.
Köszönöm mégegyszer, üdv: I.

Eddig a levelezés és legyen a cikknek is ez a vége. A tanulságot vonja le mindenki magának...!

Üdv: Lockpickersrác

Megosztom Facebookon!Megosztom iWiWen!Megosztom Twitteren!Megosztom Google Buzzon!Megosztom Google Readeren!Megosztom Tumblren!

Vampires (Programmers) versus Werewolves (Sysadmins)

2010.08.29. 02:08 sztahanov
Shared by setalosas
egy tok erdekes temat sikerul teljesen elhulyeskedni, gratulalok.

Kyle Brandt, a system administrator, asks Should Developers have Access to Production?

A question that comes up again and again in web development companies is:

"Should the developers have access to the production environment, and if they do, to what extent?"

My view on this is that as a whole they should have limited access to production. A little disclaimer before I attempt to justify this view is that this standpoint is in no way based on the perceived quality or attitude of the developers -- so please don't take it this way.

This is a tricky one for me to answer, because, well, I'm a developer. More specifically, I'm one of the developers Kyle is referring to. How do I know that? Because Kyle works for our company, Stack Overflow Internet Services Incorporated©®™. And Kyle is a great system administrator. How do I know that? Two reasons:

  1. He's one of the top Server Fault users.
  2. He had the audacity to write about this issue on the Server Fault blog.

From my perspective, the whole point of the company is to talk about what we're doing. Getting things done is important, of course, but we have to stop occasionally to write up what we're doing, how we're doing it, and why we're even doing it in the first place -- including all our doubts and misgivings and concerns. If we don't, we're cheating ourselves, and you guys, out of something much deeper. Yes, writing about what we're doing and explaining it to the community helps us focus. It lets our peers give us feedback. But most importantly of all, it lets anyone have the opportunity to learn from our many, many mistakes … and who knows, perhaps even the occasional success.

That's basically the entire philosophy behind our Stack Exchange Q&A network, too. Let's all talk about this stuff in public, so that we can teach each other how to get better at whatever the heck it is we love to do.

(Sometimes I get the feeling this idea makes my co-founder nervous, which I continually struggle to understand. If we don't walk the walk, why are we even doing this? But I digress.)

The saga of System Administrators versus Programmers is not a new one; I don't think I've ever worked at any company where these two factions weren't continually battling with each other in some form. It's truly an epic struggle, but to understand it, you have to appreciate that both System Administrators and Programmers have different, and perhaps complementary, supernatural powers.

Programmers are like vampires. They're frequently up all night, paler than death itself, and generally afraid of being exposed to daylight. Oh yes, and they tend think of themselves (or at least their code) as immortal.

Bela-lugosi-dracula

System Administrators are like werewolves. They may look outwardly ordinary, but are incredibly strong, mostly invulnerable to stuff that would kill regular people -- and prone to strange transformations during a moon "outage".

Wolfman

Let me be very clear that just as Kyle respects programmers, I have a deep respect for system administrators:

Although there is certainly some crossover, we believe that the programming community and the IT/sysadmin community are different beasts. Just because you're a hotshot programmer doesn't mean you have mastered networking and server configuration. And I've met a few sysadmins who could script circles around my code. That's why Server Fault gets its own domain, user profiles, and reputation system.

Different "beasts" indeed.

Anyway, if you're looking for a one size fits all answer to the question of how much access programmers should have to production environments, I'm sorry, I can't give you one. Every company is different, every team is different. I know, it's a sucky answer, but it depends.

However, as anyone who has watched the latest season of True Blood (or, God help us all, the Twilight Eclipse movie) can attest, there are ways for vampires and werewolves to work together. In a healthy team, everyone feels their abilities are being used and not squandered.

On our team, we're all fair-to-middling sysadmins. But there are a million things to do, and having a professional sysadmin means we can focus on the programming while the networking, hardware, and operational stuff gets a whole lot more TLC and far better (read: non-hacky) processes put in place. We're happy to refocus our efforts on what we're expert at, and let Kyle put his skills to work in areas that he's expert at. Now, that said, we don't want to cede full access to the production servers -- but there's a happy middle ground where our access becomes infrequent and minor over time, except in the hopefully rare event of an all hands on deck emergency.

The art of managing vampires and werewolves, I think, is to ensure that they spend their time not fighting amongst themselves, but instead, using those supernatural powers together to achieve a common goal they could not otherwise. In my experience, when programmers and system administrators fight, it's because they're bored. You haven't given them a sufficiently daunting task, one that requires the full combined use of their unique skills to achieve.

Remember, it's not vampires versus werewolves. It's vampires and werewolves.

[advertisement] JIRA Studio - SVN hosting, issue tracking, CI and Google Apps integration. Free trial »

BMW a farkasréti temetőben 1

2010.08.26. 21:36 sztahanov
Shared by setalosas
the angels have the e39!
don't blink!!

BMW a farkasréti temetőben 1

gyártó: Sony Ericsson

típus: W705

zársebesség: 0.0080 s (1/125)

rekesz: f/2.8

fókusztávolság: 3.6mm

fényérzékenység: 100

készült: 2010.08.19 09:16

Albumok

alap album

How to take holiday snaps

2010.08.26. 01:04 sztahanov
Shared by Kelt
Nekem a nyomtatásos rész volt igazán érdekes. Tiltakozik ellene az ember magában, de nem feltétlenül hülyeség.

The Guardian had a nice essay by Stuart Jeffries on the emotional power of holiday snaps and followed it with some advice from Magnum photographer Martin Parr.

Most family photo albums are a form of propaganda, where the family looks perfect and everyone is smiling: we try to create fabrications about who we are. But if you’re doing a portrait of someone, ask them not to smile. You will get a much more dignified, interesting portrait, and it won’t look like a family snap.

Don’t be scared of photographing a storm-out, crying fit or strop. The instinct is to capture people only when they are smiling around a birthday cake or at a wedding, but never during an argument or funeral. On holiday, of course photograph the daytrips and good times, but make sure you document when everything isn’t going to plan as well.

You have to overcome the feeling that it isn’t the right time to take a photograph if you want to get away from this version of the perfect, harmonious family. I would argue that the more valuable document is the honest one.

One of the things that photographs are very good at doing is showing change. So take a picture before you go on holiday and when you have just got back. Similarly you should take before-and-after shots when you redecorate your bathroom, or if you replace your car.

And

When you are away, why not record all of the food that you eat? If someone has spent a lot of time cooking a meal, or if you’re going out for a treat, photograph the food. You could make a series of each breakfast, lunch and dinner that you ate. That would be fascinating.

Photograph the caravan, guest house, tent – wherever you are staying. Think of yourself as a documentary photographer; up the ante and take yourself more seriously.

Parr thinks that we should also print our pictures, and I suspect he’s right. “We are in danger”, he says,

of having a whole generation – and this will continue into the future – that has no family albums, because people just leave them on their computer, and then suddenly they will be deleted. You have to print them and put them in an album or a box, otherwise they could be lost. And write captions. You might think you are going to remember what is happening in a picture, but you probably won’t in 10 years’ time.

Bicyclist Vs Motorist

2010.08.25. 21:16 sztahanov

Bicyclist Vs Motorist

Many bicyclists obey traffic laws, but punishments need to be handed out for those that don’t.  I suggest we take away their spandex wearing privileges.   Let’s see how they like riding around in unpadded loose fitting cotton shorts!  HA!

Diggdel.icio.usFacebookGoogle BookmarksStumbleUponReddit

Gyere dolgozni az Adverticumhoz! Rendszergazda, JAVA és PHP munkakörök, videós álláshirdetéssel

2010.08.25. 21:16 sztahanov
Shared by setalosas
lol, mar igy is ketszer annyi fejleszto van, mint az index+indaban egyutt.
Tapasztalt munkatársakat keresünk a következő pozíciókra:
- Rendszergazda
- JAVA programozó
- PHP programozó

A hagyományos, kissé száraz álláshirdetések helyett készítettünk egy videót, amiben bepillanthatsz az Adverticum irodájába. Ha tetszik amit látsz, és szívesen dolgoznál nálunk, várjuk önéletrajzodat a jobs_kukac_adverticum.com címre!

Gyere dolgozni az Adverticumhoz! Rendszergazda, JAVA és PHP munkakörök, videós álláshirdetéssel

2010.08.25. 21:04 sztahanov
Shared by setalosas
lol, mar igy is ketszer annyi fejleszto van, mint az index+indaban egyutt.
Tapasztalt munkatársakat keresünk a következő pozíciókra:
- Rendszergazda
- JAVA programozó
- PHP programozó

A hagyományos, kissé száraz álláshirdetések helyett készítettünk egy videót, amiben bepillanthatsz az Adverticum irodájába. Ha tetszik amit látsz, és szívesen dolgoznál nálunk, várjuk önéletrajzodat a jobs_kukac_adverticum.com címre!

Blob

2010.08.25. 02:34 sztahanov
Shared by setalosas
egyaltalan nincs szivatasszaga a dolognak, hiszen "ichigaya kornyeke" max ket budapestnyi lehet, ott megtalalni egy eros csaladi haz meretu vackot 4 szar fenykeprol igazan semmiseg :D ugyanakkor a draga blogger kb 10mp alatt tudna kikeresni gugli earthbol mondjuk.
Sétáltunk Ichigaya környékén, egyszer csak szembejött ez az IZÉ. Miezmá’?!?Egy kicsit nem lehet fotózni mondta a feketeruhás úr és valamiért ideges lett. Mi sétáltunk tovább, merengve, a kamerát lóbálva. De vajon mit rejthet ez a titkos ojjektum?Luxuskuplerájt, csupa dundi lánnyal?Nem, inkább egy űrállomás makettje és belül súlytalanság van!De az is lehet, hogy csak kamu az ablak és igazából ez

Skype Etiquette

2010.08.23. 01:32 sztahanov
Shared by setalosas
a kettes miatt, hat mar hany embert blokkoltam en!

Skype is one of the most important work and social tools I use. It’s nearly perfect. Except that you people are using it to drive me crazy.

It’s made my list of “can’t live without” products for the last five years, and more recently the screen sharing feature has made Skype even more important as a productivity tool.

What I like about Skype is that you can use it for chat, or audio, or video. It’s an extremely versatile tool and most people in the startup world use it as their primary instant messenger application. It’s nowhere near as popular as Windows Live Messenger with 303 million worldwide monthly users, or Yahoo with 79 million. But it’s in a solid fourth place with 18 million users per month, according to Comscore (just the IM feature). The real number is probably far higher than that.

A lot of people know I like to use Skype for communicating, and I get a lot of inbound messages. And I’m starting to go a little crazy from the way people are using it. So it’s time for a friendly primer on appropriate Skype etiquette. Most of these helpful hints will also be useful for people using different IM applications.

It’s not a conversation until both sides are engaged. Just because I haven’t blocked you on Skype doesn’t mean that you have an open door into my brain. The best way to start a Skype conversation is to message something like “are you free?” If I respond then we’re all set. If not, don’t take it personally. And don’t start firing off whatever you want to say anyway. Too many of my Skype interactions look like this:

You: Hey Mike
You: Mike!
You: Are you
You: there?
You: Ok well I really want to talk to you about
You: [long message follows]
You: Hey! r u there?
You: hellooooooooo
You: yo!
You: Whatever. Thanks for ignoring me. Jerk.
Me (an hour later): Um, ok.

Instand messaging is both synchronous and asynchronous. Sometimes a conversation is both. I don’t take offense if someone bails out of a conversation on IM without warning only to reengage an hour or a day later. Neither should you.

Just start a conversation politely, and wait for the other person to say something before jumping in. If they don’t respond, say something like “Looks like you’re not online, I’ll send an email.” And then send an email.

Don’t abuse the Enter button. I know – your message is extremely time sensitive. So instead of typing full sentences you just
hit return in the middle of a sent
ence. Or a word.
That way the reader can know what you’re saying in the beginning of a sentence before you’re even done typing the end!

The default Skype settings are lots of notification messages all the time. Every time you hit enter it beeps my computer. That’s really annoying. Get whole sentences, paragraphs even, down in the box before you hit enter. People will appreciate it.

This is the number one thing that drives me crazy on Skype, as shown in the video above. Full screen it to watch the fun.

Don’t just jump right into a phone call. It’s polite to send a chat message first saying “online? time for a quick Skype call?” It’s annoying when the Skype phone starts ringing randomly. Sometimes in a rush to hit don’t accept I accidentally accept and then there’s some person talking full volume at me, most likely with their video going and demanding that I turn on video too. And all I wanted was a little bit of quiet.

Video calls are not a God given right. Just because you want to do video right now doesn’t mean I want to. I may be in my underwear, for example, which is when I do my best blogging. Feel free to hit video if you want. And if I want to I’ll hit video. If I don’t, why bring it up?

If you do turn on video, note that you have just become part of my informal psychology test. The default is for you to see yourself in the bottom left of the Skype app. Most people constantly check themselves and then change position slightly or whatever. I won’t mention it, but I do find it funny to see what percentage of the call you spend looking at yourself.

Don’t assume confidentiality. The worst thing I ever did was Skype message someone, in a rush, to confirm a story. And it turns out that poor person was using his laptop to give a presentation to a group of co-workers. And my skype message popped up on the screen for everyone to see. Bad stuff followed. Since then I always start off with something benign and wait for them to engage before jumping into anything sensitive. Other people are often looking at my computer screen, too. So be careful with throwing confidential information around until you know who’s reading it.

For more tips on human communication with touchy bloggers, read my post Greetings! And interesting side note, my favorite secret Skype emoticon is (mooning).


Engem a főnököm kötelezett erre — yellowblog: subdub: putzinaround: ryo-skd: ...

2010.08.21. 19:28 sztahanov
Shared by setalosas
komisz!

German Guy Wants to Photograph Those Buildings People Want to Exclude ... (Philipp Lenssen/Google Blogoscoped)

2010.08.21. 03:28 sztahanov
Shared by setalosas
ez a szpirit, nem a becherovka!

Philipp Lenssen / Google Blogoscoped:
German Guy Wants to Photograph Those Buildings People Want to Exclude from Google Street View  —  Spiegel reports that German photographer and IT consultant Jens Best wants to personally take snapshots of all those (German) buildings which people asked Google Street View to remove.

Bing, Google get split decision in Facebook Places mapping feature (Todd Bishop/TechFlash)

2010.08.21. 03:28 sztahanov
Shared by setalosas
azer ez awkward, es az meg nincs is emlitve, h az androidos facebook kliens is nyilvan a google mapsot hasznalja majd.

Todd Bishop / TechFlash:
Bing, Google get split decision in Facebook Places mapping feature  —  The Bing Maps team last night trumpeted the fact that Facebook's new Places check-in service uses the Microsoft mapping service, but that's only part of the story.  As noted by LiveSide.net last night …

It's official: Windows 7 is a hit, and XP is finally in decline

2010.08.21. 03:28 sztahanov
Shared by setalosas
durva h meg csak most hagyta le a win7 az xp-t.
Early Windows 7 adopters have now had a full year to stress-test Windows 7 and decide whether it's good enough to replace Windows XP. The verdict? Windows 7 has been a quiet success, maybe even a...

Cult of less: Living out of a hard drive (Matthew Danzico/BBC)

2010.08.21. 03:28 sztahanov
Shared by setalosas
nem tudnam megcsinalni, holott.

Matthew Danzico / BBC:
Cult of less: Living out of a hard drive  —  Chris Yurista, a Washington, DC resident who lives out of a backpack, claims digital technology has replaced the need for his home and his possessions  —  Many have begun trading in CD, DVD, and book collections for digital music, movies, and e-books.

Russia in color, a century ago

2010.08.21. 01:28 sztahanov
Shared by setalosas
kira!
With images from southern and central Russia in the news lately due to extensive wildfires, I thought it would be interesting to look back in time with this extraordinary collection of color photographs taken between 1909 and 1912. In those years, photographer Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) undertook a photographic survey of the Russian Empire with the support of Tsar Nicholas II. He used a specialized camera to capture three black and white images in fairly quick succession, using red, green and blue filters, allowing them to later be recombined and projected with filtered lanterns to show near true color images. The high quality of the images, combined with the bright colors, make it difficult for viewers to believe that they are looking 100 years back in time - when these photographs were taken, neither the Russian Revolution nor World War I had yet begun. Collected here are a few of the hundreds of color images made available by the Library of Congress, which purchased the original glass plates back in 1948. [Editor's Note: I will be on vacation for a bit. Next entry will be published on 8/27] (34 photos total)

An Armenian woman in national costume poses for Prokudin-Gorskii on a hillside near Artvin (in present day Turkey), circa 1910. Google Map, (Prokudin-Gorskii Collection/LOC)


Add to FacebookAdd to TwitterAdd to diggAdd to StumbleUponAdd to RedditAdd to del.icio.usEmail this Article

Russian Empire - Library of Congress - Nicholas II of Russia - World War I - Sergey Prokudin-Gorsky

BK Whopper Bar To Roll Out NY Pizza Burger

2010.08.20. 15:58 sztahanov
Shared by setalosas
woot!
              

That Pop-Tarts Sushi was just an amuse-bouche compared to this monster. The BK Whopper Bar has been chugging along outside of Times Square this month, and though they haven't started selling beer yet, they're getting ready to unveil a burger entirely inspired by New York. Doesn't that make you feel special? Vice President of Global Product Marketing and Innovation John Schaufelberger explained to us that the BK Whopper Bar is somewhat of an "innovation lab" for the company—a place where they can test sandwiches like the "Meat Beast" on omnivorous New Yorkers before they ship them out to the rest of the country.

The bar sells only variations on the classic Whopper, like the Bourbon Whopper (with onion rings and bourbon-flavored sauce), the California Whopper (swiss cheese and guacamole) and the BK Black & Bleu Steakhouse XT (cajun sauce, bleu cheese, bacon). Their signature dish is the Meat Beast, a stomach-challenging pile of beef, bacon, pepperoni and cheese that can be customized with up to 20 different toppings. Where's the side of Cheesy Blasters?

After stopping by the 24-hour bar for breakfast this morning, we were sent away with the next sandwich "on the horizon"—the NY Pizza Burger. Created by Chef J. Sullivan, it's a shareable pie of four beef patties, mozzarella, marinara sauce and "Tuscan Herb" mayo on an oversized sesame bun. And to our surprise, it wasn't bad! The concoction wound up tasting more like a meatball sub than either a burger or a pizza, and was much lighter than a combination of those ingredients sounds. Though upon reaching the end of her slice, intern Briana said it started to get "kind of sickening." Maybe next time we won't do the taste test at 9:30 in the morning.

561 7th Avenue



Add to diggEmail this ArticleAdd to FacebookAdd to Google

Chrome OS tablet coming from Google and Verizon on Black Friday?

2010.08.18. 22:28 sztahanov
Shared by setalosas
mondjuk ez ocsoer kene, es akkor ki tudnam varni azt a par honapot, amig lesz egy hasznalhato, tehat nem toy kategorias tablet vegre a piacon (magyarul nagyfelbontas + win7 + normalis cpu).
Google might be adding touch to Chrome OS, Chromium developers show us how it might look (video)
We've been waiting on pins and needles for Google to announce some official Android tablet plans for so long we'd almost forgotten about Mountain View's other operating system -- but from what we're hearing, Chrome OS is about to jump to center stage with a tablet debut on Verizon just before the holidays. Our friends at Download Squad are told by a reliable tipster that HTC is building a Tegra 2-based Chrome OS tablet for Google with a 1280 x 720 multitouch display, 2GB of RAM, at least 32GB of storage with the possibility of expansion, GPS, a webcam, and the usual wireless connectivity, including a 3G radio. Launch is pegged for Black Friday on November 26, and apparently the plan is to offer the device for extremely cheap or free on subsidy, which makes sense -- it is just a browser, after all, and "free" sounds mighty nice compared to the iPad's $499 entry point. (Of course, you'll undoubtedly be tied to a Verizon contract, but we'll just let that slide for now.) We'll see how much of this comes true in the next few months -- we're certainly intrigued.

Update: DLS says that the specs here are "pure speculation," but that the source was solid on the launch date and Verizon partnership. Looks like we're still hanging on, we suppose.

Chrome OS tablet coming from Google and Verizon on Black Friday? originally appeared on Engadget on Wed, 18 Aug 2010 11:23:00 EDT. Please see our terms for use of feeds.

Permalink   |  sourceDownload Squad  | Email this | Comments

Nice things about the web

2010.08.18. 01:28 sztahanov
Shared by setalosas
nagyon finom a wireddel, nem kene. appok, persze. mindenkeppen.

A picture named cupcake.jpgOh how the Bay Area culture loves to make technology a life-and-death struggle. Things that were never alive in the first place, like the web and RSS are said to be "dead." I think it's hubris and bad karma to be in the business of pronouncing things dead. That's the province of a higher being . Us mortals, well we do die. I'd hate to have my last words be that something or someone else is dead.

Anyway, to paraphrase the famous fictitious Met, Chico Escuela, "The web been berry berry good to me." So rather than say bad things about Wired and magazines, I thought I'd start a list of nice things about the web. If you'd like to make a contribution, leave a comment, or link to a blog post of your own that says something nice about the web.

1. The web is where I read about the web being dead.

2. I can write what I want on the web and Steve Jobs doesn't have a say in it.

3. NakedJen is called NakedJen on the web, where on Facebook she's called "Jennifer Neal," which I find both confusing and sad.

4. If I want to write more than 140 characters on the web, I can damn well do it. (78 characters.)

5. The web allows for graphics. That's how I was able to paste in the beautiful picture of a cupcake in the right margin.

6. The web also makes reciprocity easy, that's why I linked to places you can buy cupcakes or books about cupcakes. These are all things that can make you happy.

7. Corporate media is filled with lies and lunacy. But making it possible for me to seek the information I want without anyone telling me what I want the web makes it possible for me to get more nourishing news and information, and other points of view. Before the web, well it was a lot worse. A lot.

More to come!

Apple’s Steve Wozniak to Appear on “Big Bang Theory”

2010.08.17. 07:26 sztahanov


Apple co-founder Steve Wozniak announced via social media that he will guest star on the sitcom The Big Bang Theory this season, but he wouldn’t reveal the plot details behind his cameo.

The famous computer engineer updated his Facebook status saying: “What’s it like to film an episode of Big Bang Theory? I’ll let you know tonight, but not what the episode is about.”

He would be a good match for the show in many ways. It’s about a tight-knit group of nerds who are obsessed with video games, science fiction, science and, yes, computers. That said, they’re generally Windows user/PC gamer types, and we can imagine that if the show’s obsessive-compulsive, socially inept Sheldon Cooper character comes in contact with Woz he’ll have quite a few critical quips about Apple culture.

Wozniak’s no stranger to television. He has previously appeared on Dancing With the Stars, and he dated talk show host and comedienne Kathy Griffin, appearing on her program occasionally.

Although this is Wozniak’s first appearance on the show, The Big Bang Theory has hosted geek cameos before; Twitter celeb and Star Trek alum Wil Wheaton is a recurring villain on the show.

The Big Bang Theory’s new season will premiere on CBS September 23, but Wozniak didn’t say where in the sequence of episodes he’ll appear.


Reviews: Twitter, Windows

More About: apple, cameo, cbs, comedy, sitcom, steve wozniak, television, the big bang theory, tv

For more Entertainment coverage:


Facebook to Remove Boxes This Week

2010.08.17. 07:26 sztahanov
Shared by setalosas
applesedik a facebook.

In a blog post over the weekend, Facebook announced that it will remove application boxes from its service on August 23. As we explained recently, boxes enable Facebook users to display third party content on their profile pages. Examples include a list of the books you're reading, the latest movies you've watched, tweets you've made.

I think this move by Facebook is a great shame, because it's very relevant social content and boxes display it for longer on your Facebook profile. In case you missed it first time round, here's what this move by Facebook means to you...

Sponsor

Tabs & Boxes

Facebook quietly announced in November that it planned to deprecate boxes on a user's profile.

The replacement will be something called application tabs, which are similar to tabs in your browser. They're new pages specifically devoted to third-party content.

The problem I have with this is that it removes the content off a user's Facebook profile page. OK, the content may feature on a user's profile for a day or two as part of their daily real-time stream of information. But soon it will scroll off the profile page. An example is this movie review I did of Inception, on the media aggregation site GetGlue.

That review lasted on my profile page for at most a couple of days. I don't go to the movies that often, but the movies I do go to say something about my likes. It's social information, because I'd like to share my thoughts on movies and know what my friends think of certain movies. So I feel that it's relevant content to persist on my profile page - at least for a couple of weeks, rather than a couple of days. If I had a GetGlue box on Facebook, then my friends could see that I went to and enjoyed Inception - even if they visit my page a week after I saw the movie.

Now, with application tabs replacing boxes, I'll have to rely on my friends clicking a "GetGlue tab" on my Facebook page. How likely is that? Not very. I myself very rarely click my friends tabs.

I should add that tabs will have their uses. For example I look forward to adding a tab to my profile for the ReadWriteWeb Facebook Page. That shows that the Page is somehow related to me and so people may (or may not) be curious enough to click the tab. But for more social type content - like my books, movies, music - it makes more sense to display it on my profile page using a widget/box.

Why is Facebook Making This Change?

Facebook's move from boxes to tabs seems to mimic the functionality of a web browser, like Firefox or Chrome. Perhaps Facebook sees itself as a platform for the rest of the Web's content, which was partly Google's motivation for creating Chrome.

There has been talk that Facebook wants to avoid what happened to MySpace - which became overrun with garish, animated third party widgets. But Facebook already had solid rules in place to avoid animated GIFs and other ugly third party content that plagued MySpace. So I don't buy that argument.

I think the real reason is that Facebook doesn't want third party content to become too important a part of a user's Facebook profile page. For example it doesn't want users to prominently display Twitter content on their profiles, because it wants users to enter status updates within Facebook itself.

I also think that Facebook is putting too much emphasis on the real-time firehose. Third party content boxes were a great way for users to choose to display - in a more persistent manner - relevant, contextual content about themselves. But now that content is being relegated to tabs, where it simply won't be seen most of the time.

What do you think - am I over-reacting to this decision by Facebook to remove boxes and replace them with tabs? Or do you agree that Facebook is making third party social content less persistent and accessible with this move?

Discuss

Google CEO Suggests You Change Your Name to Escape His Permanent Record

2010.08.17. 07:26 sztahanov
Shared by setalosas
tovabbfejlesztenem: minden karacsonykor lehessen nevet valtoztatni, h tiszta lappal kezdhessuk az ujevet!

Google CEO Eric Schmidt has a great way of making public statements that are at once frank, unorthodox, thought provoking - and a little frightening. This weekend The Wall St. Journal ran an interview with Schmidt that offered tidbits like that on a wide range of topics. One statement in particular, that Schmidt thinks teenagers should be entitled to change their names upon reaching adulthood in order to separate themselves from the Google record of their youthful indiscretions, is something worth stopping to take note of.

Earlier this month we ran our own original coverage of Schmidt statements at a conference where he said that "people aren't ready for the technology revolution that's going to happen to them" and that absolute privacy would prove too-unsafe in the future. His latest comments seem both more and less reasonable.

Sponsor

On What Comes After the Search Era

First, Schmidt believes that the dominance of search will give way to recommendation technology. That's something we've argued for years as well: that recommendation has the potential to outgrow search because it's like the search you didn't even know you wanted to perform, offered to you automatically. That requires a lot of targeting and artificial intelligence, both Google sweet spots.

"He predicts, apparently seriously, that every young person one day will be entitled automatically to change his or her name on reaching adulthood in order to disown youthful hijinks stored on their friends' social media sites."
"We're still happy to be in search, believe me," Schmidt told the Journal. "But one idea is that more and more searches are done on your behalf without you needing to type....I actually think most people don't want Google to answer their questions. They want Google to tell them what they should be doing next."


Google and Your Permanent Record

record"I don't believe society understands what happens when everything is available, knowable and recorded by everyone all the time," Schmidt said again in this interview.

Holman Jenkins, Jr., a member of The Wall St. Journal editorial board and the author of a strong opinion piece last week in support of Google's alleged backing away from Net Neutrality, summarizes the key Schmidt statement in this week's write-up:

He predicts, apparently seriously, that every young person one day will be entitled automatically to change his or her name on reaching adulthood in order to disown youthful hijinks stored on their friends' social media sites.

That's Schmidt's proposed solution to the increasingly online lives we live and the dwindling of our privacy, embodied more by his company than any other in history? That seems... crazy. Maybe he was simply observing that such policies were likely to take shape in the future. But if they do, the company he runs will be the primary cause of it.

Perhaps parents should start giving their children short-term names then, which they'll be less attached to. Save your favorite name for adulthood, kids, because you'll need to change it. Google says so.

Perhaps it's a good idea, even. But it's probably far more a fantasy scenario to chew on than anything tied to reality. It demonstrates an unusual understanding of privacy, freedom, indiscretion and consequences: as tied to the line between youth and adulthood more than the basic human experience. You could call it a cop-out by the CEO of history's greatest privacy-killing machine.

I have long contended that people who are concerned about convincing young people to consider the long-term consequences of their actions and expect Internet companies to solve that timeless problem - are being unfair. But I still can't help but shake my head at a suggestion like Schmidt's.

What do you think of Schmidt's vision of the future? What does it mean to you to hear the CEO of Google make such a suggestion about adulthood, responsibility and the internet?

Discuss

It's time for the baked-in Android UI to die (JR Raphael/JR Raphael's blog)

2010.08.17. 07:26 sztahanov
Shared by setalosas
persze megoldast nem ir, csak a fikazas.

JR Raphael / JR Raphael's blog:
It's time for the baked-in Android UI to die  —  Listen up, Android manufacturers: The time has come for your built-in Android user interface to go away.  Call it Motoblur, call it Sense, call it whatever you want — as long as it's coming preinstalled on Android phones, it's officially overstayed its welcome.

ASUS prices 10-inch Android Eee Pad under $399, 8-inch Eee Tablet at $300, other tablets too

2010.08.17. 07:26 sztahanov
Shared by setalosas
az egesz interneten eddig ugy tunik, senki sem merte megkerdezni az asust, mennyi lesz az ep121 felbontasa. az egy nem erdekes adat ugye. felbontas. kibaszott idiotak.
ASUS just dumped Windows Embedded Compact 7 for Android for its lower-end tablet devices, and CEO Jerry Shen is passing along the savings. He's pledging that the 10-inch Eee Pad EP101TC, due to ship in March, will cost under $399 -- and if the Notion Ink Adam is any indication that means it'll be $398. Then there's the EP121, a 12-inch tablet running Windows 7 that's positioned rather higher up in the market, as indicated by its $1,000 price tag. Shen says this high cost is due to that docking station able to intriguingly transform it into a laptop when it ships around December or January. Next is yet another Eee Pad due around January, one that will run Windows Embedded Compact 7 on a 10-inch screen and at a price somewhere south of $499. Finally, there's the grayscale Eee Tablet e-reader thing, formerly rumored to be under $599 but now priced at a solid $300 and, supposedly, shipping in October. Surely we're mere months away from tablet saturation at this point.

ASUS prices 10-inch Android Eee Pad under $399, 8-inch Eee Tablet at $300, other tablets too originally appeared on Engadget on Fri, 13 Aug 2010 07:47:00 EDT. Please see our terms for use of feeds.

Permalink   |  sourcePC World (1), (2)  | Email this | Comments

A másodperc alapú kenyér

2009.08.30. 15:30 sztahanov

Van itt egy cikk, amibenpár arc azt magyarázza, hogy miért jó az mindenkinek, hogy nincs már másodperc alapú díjcsomag a magyar mobilszolgáltatóknál.

Én egy buta falusi fiú vagyok, le kellett magamnak fordítani kenyérre.

 

A GVH szerint a számlázási egység változása - azaz a másodperc alapú díjszámítás megszüntetése - a fogyasztókat nem feltétlenül érintette hátrányosan, mert a perc alapú díjcsomagok bevezetése általában együtt járt a nominális, meghirdetett tarifák csökkentésével.

A főpék szerint az a tény, hogy mostantól csak kétkilós vekniket lehet kapni, a fogyasztókat nem feltétlenül érintette hátrányosan, mert amíg egy kifli eddig 20 forint volt, most a nagy kenyér megvan ötszázból, és ha súlyra visszaosztod, olcsóbban jön ki. Az már külön pech, hogy vannak ilyen finnyás levescsont vézna faszik, akik nem tudnak egy kétkilós kenyeret egyszerre lenyomni, és nem is akarnak egy hétig ugyanazon a veknin rágódni.

 

Érvelésük szerint nem állapítható meg a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása, hiszen a cégek megfelelően informálják ügyfeleiket perc alapú csomagjaik feltételeiről.

Érvelésük szerint a pékek szép nagy betűkkel kiírták a kirakatba, hogy mostantól csak kétkilós veknik vannak, így tehát nincs is semmi gond az egésszel. Nem is értik, hogy mit pampognak, hát ki van írva!!

 

A Pannon szerint az volt a váltás oka, hogy a szolgáltatók által kínált tarifacsomagok korábban a különböző számlázási egységek miatt (fél perc, 1 perc, 10 perc, stb.) összehasonlíthatatlanná váltak az ügyfelek számára.

A főpék szerint az a váltás oka, hogy az emberek olyan hülyék, hogy nem tudták a különböző méretű kenyerek és péksütemények árát összehasonlítani, csak álltak ott lefagyva a pult előtt, hogy most az egy kiló hogy aránylik a fél kilóhoz.

 

Kérdésünkre, hogy a vállalati ügyfeleiknek akkor mégis miért biztosítanak másodpercre épülő számlázási lehetőséget, azt a választ kaptuk, hogy nekik más szempontok a fontosak.

Kérdésünkre, hogy ki volt az előbb az az úr, aki egy nagy zacskó friss bagettel távozott az üzletből, a pék közelebb hajolt, és azt suttogta, hogy tőle bérlik a boltot, és csak neki azért sütnek mást is, mert neki más szempontok a fontosak.

 

A GVH szerint az üldözendő kartelltevékenység sem valószínűsíthető, a cégek nem összehangoltan vonták vissza másodperc alapú csomagjaikat.

A főpék szerint tök véletlen, hogy az összes magyar pék áttért a kizárólagos kétkilós kiszerelésre, biztos nem beszélték meg előre, hát így alakult, ennyi, nem kell mindenben összeesküvést sejteni, teccik még valamit kérni, mert feltartja a sort?!

 

Érdeklődésünkre, hogy tervezik-e a hazai szolgáltatók lakossági ügyfeleiknek a másodperc alapú csomagok bevezetését, a Pannon és a Vodafone is nemleges választ adott.

Érdeklődésünkre, hogy azért legalább néhány nyomorult zsemlét nem sütnének-e néha, a pékek hangos röhögésben törtek ki.

 

azbeszt - Marha jó!

2009.05.11. 14:46 eszpee
Shared by eszpee
éhes barátaimnak szeretettel, remélem még megvan a bolt, szabadtűzön egy ilyen steak eléggé jó dolog.

Marha jó!

2009.02.21. 17:58 Before

Marhapörkölt, gulyásleves, vadas marha, húsleves. Nagyjából ennyi jut eszébe az embernek, ha a magyar konyha és a marhahús keresztmetszetét keresi. Ezek ráadásul mind egy közös jellemzővel bírnak: órákig főzzük, pároljuk őket, hogy puhák, vagy egyáltalán ehetők legyenek. Ez nyilván részben kultúrális háttérből ered, de hiába is akarnánk elkalandozni, ha hazai kínálat nem képes ehető marhahúst biztosítani. Kiöregedett tejelőmarhákat vágnak és tesznek ki elénk, nem csoda, hogy évekig tartó kísérletezés után végül feladtam a marhasütés irányába tett kísérleteimet.

Mígnem...
a Bűvös szakácson felröppent a pletyka, hogy van idehaza egy hentes, akinél jó minőségű, érlelt marhahúst lehet kapni. A dologhoz hozzátartozik, hogy Zsiráf komám akkoriban épp az államokban csinált úgy, mintha dolgozna (ők meg úgy csináltak, mintha fizetnének érte) és naponta kaptam tőle a nyálcsorgatónál nyálcsorgatóbb leírásokat, hogy éppen milyen tökéletes sztéket puszított el aznap. Miután kellőképpen kigyűlölködtem magam, végül nekiindultam, hogy felkutassam a forrást. 

Összesen annyit tudtam, hogy a fővám téri csarnokban vannak és ki van náluk írva, hogy pihentetett marhát is tartanak. Ha valaki minimálisan érdeklődik a téma iránt, tisztában van vele, hogy a marhahús nem igazán nyújtja a maximumot közvetlenül a vágás után. Pihentetni kell, legalább pár hetet, természetesen megfelelő tárolási körülmények között. Jól beállított hőmérséklet és páratartalom mellett a rendszeresen megforgatott hús egyre omlóssabbá és puhábbá válik, rengeteg ízanyag szabadul fel benne, ami frissen elérhetetlen. Heston Blumenthal, aki a világ egyik leg(el)ismertebb szakácsa készített egy filmsorozatot, aminek egyik része a marhahússal, a tökéletes sztékkel foglalkozik. Ennek az elején ellátogat az egyik leghíresebb new yorki steakhouse-ba, ahol megmutatják neki az érlelőkamrát, amiben nagy polcokon állnak a hatalmas húsdarabok, akár 12 hétig is.

Első látogatásom a fiúknál a releváció erejével hatott. Ugyan kétszer körbe kellett járnom a csarnokot, mire megtaláltam őket, az utolsó pillanatban, mielőtt épp feladni kényszerültem volna. Fantasztikus szépségek húzódtak meg a pultban, szinte nyersen szétomlani látszó filet mignon szeletek, sötétbarnára érlelt hátszín, és a legdurvább: hatalmas t-bone darabok. A t-bone olyan darabja a marhának, amit idehaza nem igazán kaphat meg az ember, mivel teljesen másképp kell bontani hozzá a húst, mint itthon szokás.
Kicsit beszélgettünk, aztán előkerült az a darab t-bone, amit itt a fenti képen láthatunk. Nem volt egyszerű, már a színéből látszott, hogy nem mindennapi szeletke. Képtelen voltam ellenállni neki, de nem is nagyon akartam. Kértem mellé még két szelet bélszínt, amit aznap megebédeltünk, de a zsákmányra jobban rá akartam készülni. A miheztartás végett, a húsban a csont volt 20 centi, a vastagsága négy centi körül, a súlya pedig bő 80 deka. Na, ezt kellett nekem a lehető legtökéletesebbre megsütni. Gondolom érezhető a felelősség mértéke, ami a vállamra nehezedett. Végül lesz, ami lesz alapon, érzés után játszottam és nyertem! Sütés előtt 1-2 órával kivettem a hűtőből, hogy egységesen szobahőmérsékletű legyen, majd alaposan megtekertem frissen őrölt feketeborssal. Forró serpenyőben, egy evőkanál olajon 2-2 percig sütöttem mind a két oldalát, majd serpenyőstül beraktam 200 fokos sütőbe 10-11 percre. Egy nagy tányért addig forró vízbe áztattam (otthoni barkács-hotplate), majd letöröltem és a sütőből kivett húst a tányérra fektettem (fordítva, ahhoz képest, ahogy a sütőben volt). Lazán letakartam egy vastagabb alufóliával, 7-8 percig hagytam pihenni, aztán megfordítottam és még öt percet vártam. A pihentetés kardniális fontosságú momentum a hússütésnél, ugyanis a hő hatására a rostok összeugranak, a húsnedvek pedig a hús belsejébe kerülnek (ezért is gömbölyödik ki a hús közepe ilyenkor). Ha közvetlenül sütés után felvágjuk, a hús széle száraz lesz, a belseje vizes, a húslé pedig menthetetlenül kifolyik. Ha hagyjuk "pihenni" a húst, akkor a nedvesség visszaszivárog a hús külső részeibe, de ez csak a dolog egyik fele. A másik, hogy pihentetés közben a hús tovább készül, az addig esetleg nem eléggé átsült belső része is szépen elkészül. Közvetlenül tálalás előtt sózzuk csak.
Hogy milyen volt? Nem merem leírni, mert félek, hogy az új fejezetet nyitna a gasztro-pornó kategóriában. Hihetetlen, de elsőre sikerült - számomra - gyakorlatilag tökéletesre sütni, kívül pirult, belül rózsaszín, de a legkevésbé sem nyers, a hús olyan porhanyós és olyan ízű, amit addig maximum elképzelni tudtam. Az érlelés nem csak puhává tette a húst, de áthatotta egyfajta vad, erőteljes íz. Önmagában ettem, de maximum egy nagyon kevés krumpli, vagy valamilyen saláta illett volna hozzá, bármilyen plusz íz csak rontani tudott volna az élményen.

Ezután - gondolom - érthető, hogy törzsvásárló lettem a fiúknál, bár ezt az elsőt azóta sem sikerült felülmúlni. A szinte mindig kapható érlelt hátszín is fenséges, de mindenféle egyéb, idehaza alig, vagy egyáltalán nem beszerezhető dolgokat is tartanak, jóféle borjúhúst is, még borjúpofát is! A borjúpofa az egyik legízletesebb, legomlósabb húsféle, itthon nem is bontják. A marhát többek közt bécsből hozzák, saját maguk pihentetik. A héten azonban valami egészen különösbe botlottam, amikor ott jártam. Olyan t-bone hevert a kirakatban, amit alig hittem el, hogy látok.
Ha az ember idehaza  elmegy a henteshez, bármilyen húst úgy próbál eladni neki, hogy "tessék megnézni, milyen szép sovány!". Pedig ahol értenek hozzá, ott bizony a zsírral szépen erezett húst tartják a csúcskategóriának (itt persze nem a mócsingra kell gondolni, amit óvatosan takarnak, mig a portékát mutogatják idehaza). A legnemesebbnek tartott és messze legdrágább marhahús a japán wagyu. Ennek fajtajellegzetessége, hogy képes zsírt raktározni a hússzövetei között, ráadásul a megfelelő tartás és táplálás hatására mindezt különleges mértékben és minőségben teszi. Az ilyen hús ára hazai viszonyok között megfizethetetlen (akár több száz euro is lehet kilónként!), de még a jobban eleresztett országokban is különlegességnek, extra kategóriának számít.
A fiúk szerényen csak "magyar wagyu"-ként aposztrofálták a cuccost, ami két hihetetlen dolgot jelentett számomra. Egyrészt, hogy ilyen húst még az életben nem kóstoltam, másrészt viszont, ami még ennél is fantasztikusabb, hogy ez a marha hazai nevelésű! Na, ez a nem semmi! Persze összehasonlítási alapom nincs, de az biztos, hogy különleges élményt nyújtott. Két igen emberes szeletet vettem, együtt összesen több, mint másfél kilót nyomtak. Az egyiket még aznap feláldoztam. Ugyan nem volt annyira erőteljes ízű, mint az első vásárlás hihetetlenül érett szelete, de élményben így is páratlan volt! Ugyanúgy sütöttem, mint a fentiekben már leírtam, az eredmény is hasonlóan jó lett. Első megdöbbenést a szélén lévő másfél-két centi vastag szalonnaréteg hozta. A külső széle roppanósra sült, belül puha maradt, az íze pedig semmihez sem hasonlíthatóan telt. A hús olyan puha és szaftos, hogy az már szinte lehetetlen, az íze, az állaga egyszerűen fantasztikus. Megsült állapotban nem csináltam róla képet, mire feleszméltem, már el is fogyott, de talán a másik szeletnél majd bepótolom.

A célom ezzel a posttal kettős. Egyrészt szeretem a gasztronómiát, enni és főzni egyaránt imádok. A magyar gasztronómia pillanatnyilag nem éppen a legfényesebben ragyogó csillag az égen, így fontosnak tartom, hogy azok, akik a saját konyhájukban szeretnének nagyszerűt alkotni, lehetőleg kompromisszummentesen, azok képesek legyenek a megfelelő forrásokat megtalálni. Itt bárki kipróbálhatja, milyen az igazi, minőségi marhahús, anélkül, hogy a gatyáját otthagyná. Az árak messze nem elszálltak, jellemzően másfélszeresek a hiperek vacak tejelőmarháihoz képest. A minőség összehasonlíthatatlan.
A másik ok, amiért elhatároztam, hogy megírom a postot, az az, hogy idehaza borzasztó nehéz dolga van annak, aki minőséget szeretne kínálni. Az emberek nehezen veszik meg az ismeretlen dolgokat, főleg, ha azok akár csak kicsit többe kerülnek, mint a legolcsóbb. Mindennek ellenére létezik egy réteg, aki hajlandó utánajárni, rááldozni az időt és a pénzt. Információ híján azonban ez nehezen megy. A szándék persze önös is, hiszen szeretnék még sokáig náluk vásárolni, ehhez pedig az kell, hogy képesek legyenek fenntartani a boltot és kínálni a minőséget. Ez csak rajtunk, vásárlókon múlik. Én a magam részéről ennyit tehetek. Megírtam, itt van. Vegyétek, egyétek!

Tovább nem is szaporítanám a szót. Nincs más hátra, mint feltárni a pontos elérhetőséget, a többi rajtatok múlik! Azt már írtam, hogy a Fővám téren, a nagycsarnokban található az üzlet. Megtalálni igen egyszerű. Ha a főbejáraton bemegyünk, a csarnok központi, széles folyosóján menjünk végig, egészen hátra. Ott jobbra fordulva, rögtön az első üzlet, szemben egy valutaváltó bódéval.

Ha éppen nem találjátok a kedvenc húsféléteket, a fiúk kívánságra be is szerzik. Előrendelés, kívánságműsor, minden, ami a kedves vevők szemének és szájának ingere!
Marhán kívül egyébként sertéshúsokat és mindenféle nagyon finom füstöltárut is tartanak!

Póktalanság

2009.05.08. 13:42 eszpee
Shared by eszpee
szomorú dolgok ezek

Tavaly szeptemberben Liverpool utcáin egy harminchét tonnás mechanikus pók sétált végig. A lépegetőt egy francia művészcsoport, a La Machine készítette és irányította. A pók drámai jeleneteket adott elő tűzijáték és vízijáték mellett, a város apraja és nagyja, és persze turisták tömegei csodálták a szörnyet, szájtátva.

Liverpool ezt az előadást európai kulturális fővárosi minőségében finanszírozta és adott neki teret. 2010-ben ezt a címet Pécs veszi át.

=> Bővebben!

Streaming Video Torrents? Check Out Bitlet

2009.05.08. 13:42 eszpee
Shared by eszpee
streaming torrent video. megérkeztünk.

Illegal movie and TV show downloaders, rejoice. Soon, you will no longer have to wait and hour or two to start watching your favorite obscure dramedy series. Streaming torrent site Bitlet.org is preparing for instant gratification beyond your wildest dreams: Streaming video from torrent files.

About a year and a half ago, we reviewed the site, which then allowed users to download torrents without a BitTorrent client and allowed users to instantly stream audio and other non-video content from those torrents. In the closing remarks from that post, we noted, "Presumably, the same idea can be applied to video -- imagine: streaming video distribution over BitTorrent. Very cool." And behold, Bitlet has made this suggestion very real and quite simple, as well.

Sponsor

For a batch of demo videos, Bitlet has transformed the entire downloading and viewing process into a two-click, 30-second process. Click the link for the video content you want to see, and click the play button. A child or other technologically confounded person could use it with the greatest of ease. Elegant, no?

Although the service is still in an experimental stage, users are invited to test out the service and view sample videos at the Bitlet video page. This page also gives instructions for those "brave enough" to distribute content through the site.

Standard torrent caveats apply: Less bandwidth, higher quality, and fewer peers/seeds will make for more lag time. Nevertheless, it's a great implementation of Bitlet's technology (queuing bits sequentially so users get the first parts of the content first) and the implications are exciting.

As the folks at TorrentFreak wrote, "Although current bandwidth prices are dropping, most video services such as YouTube are paying millions of dollars for traditional server side streaming. Especially high quality video is costly to stream, and peer-to-peer technology can certainly make a huge difference there."

We can't help but wonder how this news will go over with the entertainment industry, especially in the aftermath of the conviction of the Pirate Bay crew. In addition to offering a serious incentive for users who currently use other torrent clients, Bitlet will be in direct competition with legal streaming video sites such as Hulu.

Discuss

Csak a Jobbiknak fontos az átlátható pártfinanszírozás?

2009.05.08. 13:12 eszpee
Shared by eszpee
ez van amikor a mainstream politika teljes egyetértésben zár össze és ignorál problémákat: a keletkezett űrbe szépen benyomulnak a szélsőségesek.
Meglepő eredménnyel zárult a Transparency International és a Freedom House koordinálásával, a Hírszerző részvételével, az átlátható pártfinanszírozásért zajló kampány első köre. A résztvevő szerkesztőségek munkatársai az EP-listát állító pártok listavezetőit keresték meg azt firtatva, milyen forrásból mennyit költenek a kampányra. A Fidesz és az MDF válaszra sem méltatta az érdeklődőket, az MSZP-től és az SZDSZ-től kitérő mondatokat kaptunk. Egyedül a Jobbik adott konkrét válaszokat a kérdésekre.

Nem eszel csípőset?

2009.05.07. 17:38 eszpee
Shared by eszpee
korrekt alapozó

 "Nem eszel húst? Buzi-e vagy?"
  Belga : Buzi-e vagy?

A Belga közérthető szociofotójából nem maradhatott ki a vegákat megérteni képtelen többség, de kimaradt a csípős, pedig a csípőset nem bíró magyarok is kapnak szépen az arcukba. A kolbász-pálesz-hegyeserős kötelékre épülő világrend nehezen veszi be az összetettebb ízeket, ízlelőbimbói régen elszenesedtek, vagy ki sem fejlődtek. Mindhármat imádom, mostanában tanultam meg mértékkel élni velük és örülni másnak is.
De csípős-függő vagyok. Ez egy mexikói férjig fajult, aki engedi ezt a fétist gyakorolni, sőt, lelkesen beszáll ő is a játékba. Anyósom egész habanerókat ropogtat cseresznye helyett. Nézzük meg a csípést, miért szeretjük, mások miért nem, és miért csíp másnap? Mik csípnek, mennyire? Egyáltalán, miért jó, ha fáj?

A hatóanyag, amire éhezik a függő a kapszaicin (C18H27O3N, 8-metil-N-vanillil-6-nonenamide). Gyógyszer és méreg, kinek hogy adja ki. A felhasználó szempontjából elsődleges, legfontosabb tulajdonsága: lúgokban, alkoholban és éterben oldódik. Ha nagy a baj, a hideg víz ezért nem ér semmit, a pálesszel öblögetés annál hatásosabb, feltéve, ha tud valaki pálesszel öblögetni. Főleg egy "olyan" aki nem bírja a csípőset... Íztelen, szagtalan vegyület, de ingerli az idegvégződéseket, ezért csíp. Ingerlését az idegek megszokják, ezért remek fájdalomcsillapító, eltompít, az agyat nyugtató termelésére ösztönzi. Ezért lehet vele enyhe szippantásnyi lazulást elérni, heveny nyáladzással összekötve. Olcsó könnyűdrog, csak bírni kell. A másnapot is. A kimeneti nyílást csak a nem megfelelő emésztéssel rendelkező egyedeknél ingerli, akinek rendben a rendszer, felszippantja az anyagot. Különösen, ha az megfelelő mennyiségű vivőanyagot tartalmazott (zsír, alkohol), ezért megy a húsokhoz olyan szépen. Magában túl nagyot üt.

Minden paprikában a kapszaicin hat, de mindegyikben más mennyiségben található, akár egy fajtán belül is mutathat eltérést a csípés, és a feje mindig erősebb. A paprikánkénti erőt a Scoville-skálán találhatjuk meg, ami az édes zöldpaprikától a tiszta kapszaicinig sorolja a közismertebb paprikafajtákat. Mexikó erős a középmezőnyben, de Délkelet-Ázsia nyer. A Scoville-skála tesztalanyokkal kóstoltatott, higított paprikalevekre épül, szubjektív, de mivel jól ismerem a szereplő paprikák egy részét, szerintem nagyjából rendben van, itt a legismertebb paprikákat kiegészítettem pár kulináris és személyes tapasztalattal, a teljes skála itt található, a paprikákon kívül rengeteg, nálunk nem forgalmazott szósszal.

  • a csúcs:tiszta kapszaicin
  • US szabvány könnygáz, mert a kapszaicin arra is jó, vagy Önök még nem nyúltak paprikás kézzel a szemükbe? És még hova? Na ugye.
  • Naga Jolokia: Guinness rekorder, a világ legcsípősebb paprikája. Indiai paprika, angol tenyésztésű változata a Dorset Naga, az már enyhébb. Nem ehető. Tényleg. Fűszer.
  • Chile Habanero: Első mexikói versenyző már ehető és rendkívül finom. Elsősorban szószokat készítenek belőle, de ecetesen is meg lehet próbálni, kapható itthon (Culinaris, Ázsi bt, láttam már hiperben is). A Yucatán félszigeten nő, ezért a környék konyhájának jellegzetes fűszere, elengedhetetlen egy Cochinita Pibilhez, ami az egyik kedvencem, itthon is kivitelezhető fogás. (sertéscombot marinálok frissen facsart narancslé és achiote(annato-mag, Culinaris, Ázsia Bt) fokhagyma, babér, bors keverékében, másnap felrakom főni a lében. Amikor puha, kézzel szétszálazom, kukoricatortillába töltöm és megfejelem előző nap ecetbe és felaprított habaneroba áztatott lilahagymával.)
  • Scotch Bonnet: Az habanero és a Jolokia rokona, ez a karibi változat.
  • Thai paprika - A csilipaprikák legkonkrétabb képviselője, a mi macskapöcsünk, a tabasco paprika, a chile piquin, a piri-piri rokona, picik és méregerősek. Éles csípés, amiben nincs más, csak a lehengerlő támadás. Savas, vad, mégis kicsit színtelen.
  • Cayenne bors - ami nem bors, hanem paprika, pontosabban csilipaprikák őrölt keveréke. Zöldségekhez, pikáns édességekbe nagyon jól használható.
  • Zöld hegyeserős (saját beszúrás, ide helyezném) - kenyér, kolbász, paradicsom, újhagyma és zöld hegyeserős, de szép is az...
  • Almapaprika - Ecetesen klasszikusnak számít az édeskés almapaprika, pörköltek nélkülözhetetlen kisérője, de én egyszer lecsót főztem belőle . Véletlenül, egy divatmagazin céges bulijára. A piacon, szemüveg nélkül csak mutattam a zöldségesemnek a távoli kupacot, ő meg már nem sokat kérdez... Láttak már Vuitton táskás díszcsajt zokogva és taknyát-nyálát-sminkét folyatva lecsót tolni? Én igen. A tíz kiló paprika kicsumázásától két napig égett a kezem, pedig rámentem körömlakk-lemosóval is.
  • Chipotle - szerelmem, hű kísérőm, napi betevőm. A jalapeno füstön szárított változata. Édes-fűszeres-füstös-húsos és csípős. Ecetben eltéve, tejszínnel turmixolva, barnacukorral felfőzve, mindenhogy jöhet, hülyítettem már meg vele pacalt is, kisebb palotaforradalmat kiváltva az új ízzel, mert a pacal szent tehén, tudtam meg.
  • Jalapeno - a másik szerelmem, kicsi zöld, mozikban is hozzáférhető ecetes alakban. Az egyik leggazdagabb ízű paprika, kis mérges szivárvány. Felvágni a kis testét, bele egy darab olvadós sajt, palacsintatészta és hirtelen kisütni. Üt.
  • Tabasco piros klasszik szósz - csak csíp, nem ízesít, unalmas, a Bloody Mary koktél kelléke
  • Poblano - Kis kedves meglepetés, szép nagy zöld paprikák, egyik édes, másik halálos méreg. Két csodálatos fogás is készül belőle, a Chile en Nogada és a rajas (laskára vágott paprika tejszínnel felfőzve, tortillával)
  • Peperoncino - a Peperoncino utolsó helye érthetetlen, sikítoztam már tőle nem egyszer. A nagyszerű aglio olio peperoncino elhagyhatatlan alapanyaga.
  • édes paprikák - nem szeretem az édes paprikát, egyáltalán, paradicsomos vagyok

És Önök, tudnak élni csípős nélkül? És ha nem, mit szednek?

egzotikus paprika lelőhelyek: Culinaris, Ázsia bt, Nuevo Progreso, Tacos Locos (Erzsébet krt 39) esetileg Auchan, Cora

Nem eszel csípőset?

2009.05.07. 17:38 eszpee
Shared by eszpee
@bodzasfanta, a dorset naga 1.6M, es par angliai tescoban is kaphato.

 "Nem eszel húst? Buzi-e vagy?"
  Belga : Buzi-e vagy?

A Belga közérthető szociofotójából nem maradhatott ki a vegákat megérteni képtelen többség, de kimaradt a csípős, pedig a csípőset nem bíró magyarok is kapnak szépen az arcukba. A kolbász-pálesz-hegyeserős kötelékre épülő világrend nehezen veszi be az összetettebb ízeket, ízlelőbimbói régen elszenesedtek, vagy ki sem fejlődtek. Mindhármat imádom, mostanában tanultam meg mértékkel élni velük és örülni másnak is.
De csípős-függő vagyok. Ez egy mexikói férjig fajult, aki engedi ezt a fétist gyakorolni, sőt, lelkesen beszáll ő is a játékba. Anyósom egész habanerókat ropogtat cseresznye helyett. Nézzük meg a csípést, miért szeretjük, mások miért nem, és miért csíp másnap? Mik csípnek, mennyire? Egyáltalán, miért jó, ha fáj?

A hatóanyag, amire éhezik a függő a kapszaicin (C18H27O3N, 8-metil-N-vanillil-6-nonenamide). Gyógyszer és méreg, kinek hogy adja ki. A felhasználó szempontjából elsődleges, legfontosabb tulajdonsága: lúgokban, alkoholban és éterben oldódik. Ha nagy a baj, a hideg víz ezért nem ér semmit, a pálesszel öblögetés annál hatásosabb, feltéve, ha tud valaki pálesszel öblögetni. Főleg egy "olyan" aki nem bírja a csípőset... Íztelen, szagtalan vegyület, de ingerli az idegvégződéseket, ezért csíp. Ingerlését az idegek megszokják, ezért remek fájdalomcsillapító, eltompít, az agyat nyugtató termelésére ösztönzi. Ezért lehet vele enyhe szippantásnyi lazulást elérni, heveny nyáladzással összekötve. Olcsó könnyűdrog, csak bírni kell. A másnapot is. A kimeneti nyílást csak a nem megfelelő emésztéssel rendelkező egyedeknél ingerli, akinek rendben a rendszer, felszippantja az anyagot. Különösen, ha az megfelelő mennyiségű vivőanyagot tartalmazott (zsír, alkohol), ezért megy a húsokhoz olyan szépen. Magában túl nagyot üt.

Minden paprikában a kapszaicin hat, de mindegyikben más mennyiségben található, akár egy fajtán belül is mutathat eltérést a csípés, és a feje mindig erősebb. A paprikánkénti erőt a Scoville-skálán találhatjuk meg, ami az édes zöldpaprikától a tiszta kapszaicinig sorolja a közismertebb paprikafajtákat. Mexikó erős a középmezőnyben, de Délkelet-Ázsia nyer. A Scoville-skála tesztalanyokkal kóstoltatott, higított paprikalevekre épül, szubjektív, de mivel jól ismerem a szereplő paprikák egy részét, szerintem nagyjából rendben van, itt a legismertebb paprikákat kiegészítettem pár kulináris és személyes tapasztalattal, a teljes skála itt található, a paprikákon kívül rengeteg, nálunk nem forgalmazott szósszal.

  • a csúcs:tiszta kapszaicin
  • US szabvány könnygáz, mert a kapszaicin arra is jó, vagy Önök még nem nyúltak paprikás kézzel a szemükbe? És még hova? Na ugye.
  • Naga Jolokia: Guinness rekorder, a világ legcsípősebb paprikája. Indiai paprika, angol tenyésztésű változata a Dorset Naga, az már enyhébb. Nem ehető. Tényleg. Fűszer.
  • Chile Habanero: Első mexikói versenyző már ehető és rendkívül finom. Elsősorban szószokat készítenek belőle, de ecetesen is meg lehet próbálni, kapható itthon (Culinaris, Ázsi bt, láttam már hiperben is). A Yucatán félszigeten nő, ezért a környék konyhájának jellegzetes fűszere, elengedhetetlen egy Cochinita Pibilhez, ami az egyik kedvencem, itthon is kivitelezhető fogás. (sertéscombot marinálok frissen facsart narancslé és achiote(annato-mag, Culinaris, Ázsia Bt) fokhagyma, babér, bors keverékében, másnap felrakom főni a lében. Amikor puha, kézzel szétszálazom, kukoricatortillába töltöm és megfejelem előző nap ecetbe és felaprított habaneroba áztatott lilahagymával.)
  • Scotch Bonnet: Az habanero és a Jolokia rokona, ez a karibi változat.
  • Thai paprika - A csilipaprikák legkonkrétabb képviselője, a mi macskapöcsünk, a tabasco paprika, a chile piquin, a piri-piri rokona, picik és méregerősek. Éles csípés, amiben nincs más, csak a lehengerlő támadás. Savas, vad, mégis kicsit színtelen.
  • Cayenne bors - ami nem bors, hanem paprika, pontosabban csilipaprikák őrölt keveréke. Zöldségekhez, pikáns édességekbe nagyon jól használható.
  • Zöld hegyeserős (saját beszúrás, ide helyezném) - kenyér, kolbász, paradicsom, újhagyma és zöld hegyeserős, de szép is az...
  • Almapaprika - Ecetesen klasszikusnak számít az édeskés almapaprika, pörköltek nélkülözhetetlen kisérője, de én egyszer lecsót főztem belőle . Véletlenül, egy divatmagazin céges bulijára. A piacon, szemüveg nélkül csak mutattam a zöldségesemnek a távoli kupacot, ő meg már nem sokat kérdez... Láttak már Vuitton táskás díszcsajt zokogva és taknyát-nyálát-sminkét folyatva lecsót tolni? Én igen. A tíz kiló paprika kicsumázásától két napig égett a kezem, pedig rámentem körömlakk-lemosóval is.
  • Chipotle - szerelmem, hű kísérőm, napi betevőm. A jalapeno füstön szárított változata. Édes-fűszeres-füstös-húsos és csípős. Ecetben eltéve, tejszínnel turmixolva, barnacukorral felfőzve, mindenhogy jöhet, hülyítettem már meg vele pacalt is, kisebb palotaforradalmat kiváltva az új ízzel, mert a pacal szent tehén, tudtam meg.
  • Jalapeno - a másik szerelmem, kicsi zöld, mozikban is hozzáférhető ecetes alakban. Az egyik leggazdagabb ízű paprika, kis mérges szivárvány. Felvágni a kis testét, bele egy darab olvadós sajt, palacsintatészta és hirtelen kisütni. Üt.
  • Tabasco piros klasszik szósz - csak csíp, nem ízesít, unalmas, a Bloody Mary koktél kelléke
  • Poblano - Kis kedves meglepetés, szép nagy zöld paprikák, egyik édes, másik halálos méreg. Két csodálatos fogás is készül belőle, a Chile en Nogada és a rajas (laskára vágott paprika tejszínnel felfőzve, tortillával)
  • Peperoncino - a Peperoncino utolsó helye érthetetlen, sikítoztam már tőle nem egyszer. A nagyszerű aglio olio peperoncino elhagyhatatlan alapanyaga.
  • édes paprikák - nem szeretem az édes paprikát, egyáltalán, paradicsomos vagyok

És Önök, tudnak élni csípős nélkül? És ha nem, mit szednek?

egzotikus paprika lelőhelyek: Culinaris, Ázsia bt, Nuevo Progreso, Tacos Locos (Erzsébet krt 39) esetileg Auchan, Cora